dr. Anita Trnavčevič in dr. Danijel Starman Foto:
dr. Anita Trnavčevič in dr. Danijel Starman Foto:
Liljana Sokolova in Silvija Benčić
Viktorija Arsovska
dr. Anita Trnavčevič in dr. Danijel Starman
mag. Ana Žerjal in Viktorija Arsovska
dr. Danijel Starman in Liljana Sokolova

Na Fakulteti za management se zavedamo, da za trajnostno prihodnost ni dovolj samo skrb za čisto okolje, ločeno zbiranje odpadkov ali morda recikliranje. Zagotoviti je treba tudi odgovornost človeka do živalskih in rastlinskih vrst ter do lastne družbene skupnosti in kulture, oblikovati družbeno pravičen svet znotraj možnosti, ki jih omogoča narava. Toda samo zavedanje ni dovolj, zato z dejanji dokazujemo, da svoje energije usmerjamo tudi v krepitev odgovornosti do ljudi in okolja.
Brezposelnost, gospodarska kriza in druge težave, ki pestijo marsikatero družino, onemogočajo staršem, da bi svojim otrokom poklonili skromno darilo – pa tudi če je to šolska potrebščina. Na Fakulteti za management Univerze na Primorskem se je v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem RKS Debeli rtič decembra 2011 začela dobrodelna akcija, katere namen je bil zbiranje potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. Pobudnica akcije je bila študentka in tudi prostovoljka leta 2010 v Sloveniji Viktorija Arsovska. Glede na trenutno gospodarsko in ekonomsko stanje je predlagala, da bi študenti in predavatelji naše fakultete v Kopru, Celju in Škofji Loki zbirali šolske potrebščine za otroke iz socialno ogroženih družin. Zbiralno akcijo smo začeli decembra, trajala pa je do konca marca.
Pobuda je našla skupno besedo tudi z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem RKS Debeli rtič, kjer so bili zelo naklonjeni sodelovanju, saj bodo zbrane potrebščine podarili otrokom, ki bodo zaradi socialne ogroženosti nekaj počitniških dni v letu 2012 preživeli v njihovem letovišču. Da bi med enotedenskim letovanjem z njihovih obrazov izbrisali skrbi in slabo voljo, niso dovolj počitniške delavnice in praznično okraševanje. Otroci želijo doživeti občutek, da jim kdo v roke stisne darilce, ki ga zagotovo ne bodo pozabili, saj so redko kdaj obdarovani.
V okviru akcije je bilo zbranih veliko šolskih potrebščin (zvezkov, barvic, flomastrov …) in didaktičnih igrač. Poleg študentov, sodelavcev in prijateljev fakultete iz vseh treh naših študijskih središč, v Kopru, Celju in Škofji Loki, so se dobrodelni akciji pridružili tudi številni drugi, med njimi tudi prebivalci italijanske občine Sovodnje ob Soči, ki so na pobudo svoje občinske svetnice Vesne Primožič zbrali veliko število šolskih potrebščin in igrač za otroke ter tako znatno prispevali k uspehu akcije.
V imenu Rdečega križa Slovenije so se današnjega srečanja udeležili generalni sekretar Rdečega križa Slovenije dr. Danijel Starman, vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič mag. Ana Žerjal in vodja pedagoškega sektorja Liljana Sokolova. Sprejeli so jih dekanja Fakultete za management izr. prof. dr. Anita Trnavčevič, tajnik fakultete Silvija Benčić, študentka in pobudnica akcije Viktorija Arsovska ter predstavnica študentskega sveta Sanela Matičević.
Hvala vsem, ki ste pomagali risati nasmeh na obraz. Hvala tudi številnim medijem, ki so akcijo podprli.
Foto: Alen Ježovnik
Novico je napisal uporabnik Dejan Šraml.