11 županov se bo moralo posloviti od sedeža

Volitve 2011

Poudarki

  • 16 novih poslancev bo prišlo iz mestnih svetov oz. županskih pisarn
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor
15 novih poslancev bo prišlo iz mestnih svetov oz. županskih pisarn. Foto: BoBo
VIDEO
Izvoljenih 28 žensk in 11...

Dodaj v

11 županov se bo moralo posloviti od sedeža

Tudi pet podžupanov bo klopi mestnega sveta zamenjalo za poslanske
5. december 2011 ob 17:25,
zadnji poseg: 5. december 2011 ob 18:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi uveljavitve nezdružljivosti županske in poslanske funkcije bodo morali volivci 11 občin ponovno na volišča.

Nadomestne županske volitve se med drugim obetajo v prestolnici. Zdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković je bil namreč izvoljen za poslanca, hkrati pa je najverjetnejši mandatar za sestavo vlade.

Nadomestne županske volitve bodo, kot kaže tudi v Slovenj Gradcu, kjer bo Matjaž Zanoškar predčasno končal tretji županski mandat. Od županskega mesta naj bi se poslovila tudi metliška županja Renata Brunskole.

Največ sedanjih županov je bilo sicer izvoljenih na listi SLS-a. Od šestih poslanskih mest, kolikor jih je pripadlo tej stranki, naj bi namreč kar štiri zasedli sedanji župani. Za poslance so bili namreč izvoljeni dolgoletni župani Franc Bogovič (Krško), Mihael Prevc (Železniki), Franc Pukšič (Destrnik) in Janez Ribič (Duplek).

Neuradni podatki kažejo vstop v parlament tudi trem županom iz vrst SDS-a, in sicer dolgoletnemu županu Mirne Peči Zvonku Lahu, županu Polzele Ljubu Žnidarju in bovškemu županu Danijelu Krivcu. Od županskega mesta naj bi se poslovil še radeški župan Matjaž Han, ki je bil za poslanca izvoljen na listi SD-ja.

Nadomestne volitve morajo biti razpisane čez največ 34 dni
Županom bo prenehal mandat z dnem potrditve poslanskih mandatov, praviloma na konstitutivni seji DZ-ja, ki bo najpozneje 24. decembra. Takrat bodo stekli tudi postopki za nadomestne županske volitve, ki jih razpiše občinska volilna komisija. Ta mora razpis nadomestnih volitev objaviti v 15 dneh po potrditvi poslanskega mandata županu.

V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja njegovo funkcijo do nastopa mandata novoizvoljenega župana podžupan. Če jih ima občina več, je to tisti podžupan, ki ga določi župan.

Odstopiti morajo tudi podžupani
Zakon sicer določa tudi, da poslanec prav tako ne sme opravljati funkcije podžupana. Od podžupanskih mest se bodo tako morali denimo posloviti v Ljubljani Jani Möderndorfer, v Piranu Gašpar Gašpar Mišič, v Trbovljah Barbara Žgajner Tavš (vsi Pozitivna Slovenija), v Postojni Zvone Černač (SDS), v Velenju pa Srečko Meh (SD).

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
karol290
# 05.12.2011 ob 17:42
To je pa edina pametna stvar , ki so jo v treh letih v parlamentu sprejeli, da ne moreš sedeti na dveh stolčkih, pa dvakratno služit, po teh dveh stolčkih pomeni da županov na občini sploh niso pogrešali !!
Recesija
# 05.12.2011 ob 17:48
Očine je potrebno ukinit in uvsti pokrajine, slovenija je premajhna, da bi imela toliko županov, ki nimajo kaj delati, razen hoditi na vaške veselice. Pa še kakšen regijski problem, bi hitreje rešili, sedaj ko je toliko občim pa smo si otežili življenje, npr. glede sprejetja avtocestnih tras.
Alchemist
# 05.12.2011 ob 18:26
Hvala bogu, tako zelo sem vesel da ne morejo bit poslanci več župani. Končno ne bo več parlament bil prisiljen govoriti o tem kje bo kak pločnik, kje bo kaka cesta in podobno. Parlament se bo končno lahko ukvarjal s pomembnimi stvarmi, ki se tičejo celotne družbe in celotne države.

In nebi rad bil nek Golobičev oboževalec, ker nisem, ampak tisti ki imajo največ zaslug za to, so ravno Zaresovci.

Kar se lokalne samouprave tiče, pa sem že davno predlagal... Ukinit krajevne skupnosti in naj si vsako naselje in mestni predel vlada po načelih neposredne demokracije, oblikujejo naj se nove občine, ki naj imajo najmanj 3000 prebivalcev in največ 10.000 prebivalcev (z izjemo mestnih občin), ter naj se ustanovi 7 pokrajin (Primorska, Gorenjska, Dolenjska, Notranjska, Štajerska, Koroška, Pomurje), pri čemer bi mestna občina Ljubljana ne bila običajna občina ampak dodatna pokrajina s posebnim statusom. Tako bi bila idealno razdeljena in decentralizirana država in to po vsem ozemlju enakomerno.
pici mici
# 05.12.2011 ob 18:47
izjemno dobro, hvalospev Zaresu, da so tole spravili skozi.
K_ris
# 05.12.2011 ob 19:40
@kralj matjaž

Torej ti trdiš, da si je levica sama izglasovala nezaupnico? Preštej glasove, ki so jih v tem glasovanju prispevali predstavniki levice in desnice, pa potem še malo pokomentiraj. Ali pa se morda celo opraviči, ker govoriš neumnosti.

Še bolj zanimivo pa je tvoje nadaljevanje, kjer praviš, da na levici ne vidimo napak. In potem daš kot prvi primer NPU. Zato bi te vprašal, kje je na teh volitvah pristal LDS in Kresalova?

Vse ostalo kar naštevaš pa zaenkrat še težko komentiram, saj Janković sploh še ni premier, niti nimamo nove vlade. Smo pa marsikaj od tega že videli v preteklosti, med drugim tudi v mandatu 2004-2008. A volivci desnice dokumentiranih stvari iz tistega časa, še danes ne želite videti.

Zato zaključujem z vprašanjem, kdaj bo tiste, ki so po podjetjih takrat nastavljali prave kadre, doletela enaka usoda, kot je včeraj doletela Zares in LDS?
jo-jo
# 05.12.2011 ob 18:14
To je pa edina pametna stvar , ki so jo v treh letih v parlamentu sprejeli,....

No, pri tem zakonu se je lepo izkazalo, da je kapital močnejši od ideologije. Proti zakonu so se v hramu demokracije dvigale tako leve kot desne glave, tako konservativci kot liberalci, komunisti in domobranci. Še je upanje za Slovenijo, skupaj naprej!! hehe:))
K_ris
# 05.12.2011 ob 19:54
@anzlem

Da bo Zokijev kandidat izvoljen za župana Ljubljane, si upam stavit. Si upaš tudi ti svojo izjavo podkrepiti s stavo?
gregori
# 05.12.2011 ob 18:07
Kaj sploh potem kandidirajo za župane,če potem ne dokončajo svojega mandata. A niso zavezani volilcem za svoje dane obljube?
=splinter=
# 05.12.2011 ob 18:04
Kandidaturo sta že napovedala Pavle Gantar (Zares) in Aleš Zalar (LDS).

Ta dva bosta kandidirala???? ma dejte ga no srat!!!!!!!!!
Ribanjok
# 05.12.2011 ob 17:59
NSi je v parlamentu.
xbaruch
# 05.12.2011 ob 20:06
Zakon o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije je še ena od super stvari, ki jih je uspelo zrihtati Pahorju. Kolikor ste ga sovražili, dejansko je njegova vlada naredila veliko odličnih in nujnih stvari.
kralj matjaž
# 05.12.2011 ob 19:16
K_ris
Vaša koalicija se je skregala in razpadla, vi ste vodili politiko izklučevanja in ste na vsakem koraku iskali konflikt. Če niste bili sposobni vladat to ni moj problem, to je vaš. Če je edino kar vas druži sovraštvo do enega človeka je to žalostno. Najbolj žalostno pa je, da vam denar veselo kradejo pred očmi vi pa upate, da bo kaj padlo z gosposke mize. Nekaj takega mi je danes izrekel en Jankovičev volilec. Saj vem da bo kradel, ampak mogoče bo tudi kaj naredil. Problem pa je v tem, da ko je bil SDS na oblasti se je delovalo tako da bi denar ostajal v javnem sektorju (primer je zgradba na Litostrojski, kjer bi se najemnina plačevala državnemu podjetju in bi se "dobiček" vračal lastniku, to je državi), medtem ko levica dela samo za lasten žep, tu pa je lep primer NPU. Ampak meni ni jasno kako tega ne vidite. Enako je z Stožicami, nihče nima evidence koliko javnega denarja je izginilo, nihče neve koliko denarja so morale dati državne banke in tako naprej. Pač če misliš da bo v državi prišlo do sprememb se krepko motiš. Dvig davkov bo še povečal revščino, davek na nepremičnine, bo tudi udaril malega človeka, birokratske ovire bodo ostale, saj je ravno javni sektor največja volilna baza levice, se ga ne bo smelo dotikat, po podjetjih se bo nastavilo prave kadre in tako naprej. Pričakujem še da se bodo kakšne vinjete ukinile. V glavnem priviligiranci bodo ostali priviligiranci, navaden človek bo še na slabšem. Ampak očitno mora država bankrotirat, preden se rešimo postkomunističnih kadrov.
flagellum
# 06.12.2011 ob 08:10
ponudnik - kot se vidi po volitvah bolj izobražen ni sinonim za bolj inteligenten. Saj so vas že drugič zafrknili.
flagellum
# 05.12.2011 ob 21:37
K_ris - meni je bilo vse eno ali vlada ostane ali razpade. Sem pa leta 2008 pričakoval, da ne bodo zdržali skupaj. Finta je samo v tem, da so se delali tako pametni (kot tudi njihovi volilci), kako bodo oni bolje vladali kot vlada JJ-ja in nato niso bili zmožni zdržati skupaj niti cel mandat.
K_ris
# 05.12.2011 ob 19:46
@MIRNČAN

Nezdružljivost funkcij velja že na teh volitvah. To pa ne pomeni, da omenjeni ne bodo postali poslanci, pač pa to pomeni, da bodo morali v teh občinah izvoliti nove župane.
tureavanture
# 05.12.2011 ob 19:39
Lahk bi Černača poslali kam gor v prekmurje da neko repo sadi....
Jezni Smrk
# 05.12.2011 ob 17:44
Sovražim župane.
bud00
# 06.12.2011 ob 10:24
Jureta Jankovića za župana :) Stavim, da bi bil izvoljen.
vaza
# 05.12.2011 ob 21:51
Meni se tudi zdi prav, da so funkcionarji samo na enem mestu - ali v občini ali državi.

Pa še nekaj - vsaj Ljubljanski župan danes prav nič ne dela kot župan. Kaj ima dopust, ali je vsekal plavega?
Plavix
# 05.12.2011 ob 20:49
Ah ta Matjaž Zanoškar tud leta iz stranke v stranko, pa sam išče koristi zase. Tip pa ja nič ne zna drugega kot pa spletkarit ko stara vaška kvatrnca! In Take Jankovič sprejme in potem si upa govoriti, da ima dobro ekipo?!
kralj matjaž
# 05.12.2011 ob 20:40
K_ris
A si pozabil na vse prebežnike iz levice, ki so pri Jankoviču? A si pozabil na botre, ki stojijo za Jankovičem? Poglej če ste tako neumni da ne vidite, da je Jankovič samo nova fasada zgrajena na starih temeljih potem ti ni pomoči. Glede 2004-08 pa mediji celotno zgodbo napihujejo in potvarjajo.
K_ris
# 05.12.2011 ob 19:00
@kralj matjaž

Ali je levica želela predčasne volitve, zaradi katerih bomo med drugim 58 poslancem in kakšnim 15 ministrom še eno leto plačevali za nič dela?
mkrebs
# 05.12.2011 ob 18:30
Na Pukšičevega Francija itak ne računajte več, ker se bo obesil, ko bo šla SLS v koalicijo. S tem bo osrečil kar dva nadomestna: župana in novega poslanca.
jang
# 05.12.2011 ob 21:15
tele nadomestne volitve naj župani plačajo iz svojega žepa. Vedeli so da ne morejo imeti obeh funkcij pa so kandidirali
Rougier
# 05.12.2011 ob 18:42
Kaj pa brkata podžupanka, ki tavša žganje?
Kejkoo
# 05.12.2011 ob 17:59
NSi ima župana-e????
ribi
# 06.12.2011 ob 10:53
pa gre spet nekaj mio. € v nič
Binder Dandet
# 06.12.2011 ob 10:00
@A.Č.:
V Velenju je podžupan tudi izvoljeni poslanec PS Jožef Kavtičnik.

@galoper:
To je zdaj, ko je zakon prvič stopil v veljavo, da je tako masovno. V prihodnosti ni za pričakovat tega.
galoper
# 06.12.2011 ob 09:40
Vsak je kandidiral prostovoljno, zavedati se je moral posledic, ergo, župani, ki so bili izvoljeni za poslance, in s tem sprožili proces nadomestnih volitev, so sprožili nov val stroškov, ki bi jih morali plačati sami.
ponudnik
# 06.12.2011 ob 00:14
Vse se strinjam, ta leva raja še ni zrela za demokratično miselnost

V bistvu raja, torej nizko izobraženi, pri nas volijo SDS.
MIRNČAN
# 05.12.2011 ob 22:53
Tisti k je kandidiral naj iz svojega žepa poplača. To je pa totalno neumno.
magjack
# 05.12.2011 ob 21:59
kris, neizpodbitno je, da je opcija enaka in da bo razplet popolnoma enak, kot zadnji...pa se nova kriza prihaja, mi pa bomo cisto brez ukrepov...kdo bo kriv? Vsi seveda, ampak pomoci pa ne bo.
no72
# 05.12.2011 ob 21:24
zastonj smo zmagali 1991 v osamosvojitveni vojni, že 2011 so se vrnili, kot so tudi obljubljali in nas porazili s pomočjo pretežno ljubljanskih kvinzlingov...
Sos Class
# 05.12.2011 ob 21:00
Aja, da ne bo kdo mislu, da je zgornji link resničen :)
Sos Class
# 05.12.2011 ob 20:54
Wait... What?

http://www.priloga.si/?p=597
Kejkoo
# 05.12.2011 ob 20:54
Kaj pa tale varianta: PS+SDS v koalicijo, ampak samo toliko, da sprejmejo vse tečne reforme, da bo Angie vesela in da bo Semolič dal mir - nakar Zoki Jaju pokima, da razturi vlado in naši junaki, z vsemi zaslugami za pasom vsi srečno odjezdijo v sončni zahod, novim predčasnim volitvam naproti - in poslanskim nadomestilom, seveda ;)

Salomonska rešitev :D
Binder Dandet
# 05.12.2011 ob 20:32
Kavtičnik je tud podžupan v Velenju.
Acinho
# 05.12.2011 ob 19:12
Če zakon velja potem velja ne morš rečt da ne velja "za te volitve"...ko je bil zakon sprejet (in nekej časa je že od tega) niso notr mogl predvidet predčasnih volitev konec leta tko da logično da za tele volitve velja zakon, sploh pa ta zakon nima nobene veze z volitvami, ker niso volitve edini način da nekdo pride na "dva stolčka". Lahko se denimo zgodi da en minister odstopi, na to mesto pride en poslanec in potem na mesto tega poslanca pride naslednji na njihovi listi, ki bi teoretično lahko bil tudi župan hkrati..v tem primeru se mora eni funkciji odpovedat...to je eden od primerov denimo
aerodynamic
# 05.12.2011 ob 23:04
kralj matjaž
# 05.12.2011 ob 19:16
-----------
Vse se strinjam, ta leva raja še ni zrela za demokratično miselnost in vsaka knjiga, ki presega 50 strani moreš bit že doktor znanosti, da si jo sposoben prelistat, žal nas to praksa uči.
Pa brez zamere, moj post ni namen žalitve, je pa FACT=FACT
K_ris
# 05.12.2011 ob 21:23
@flagellum

Lepo te prosim, če mi poveš, kdaj sem napisal, da je opozicija kriva za razpad vlade. Kakor vem, tega nisem napisal, zato imam občutek, da ti ne znaš brati.

Govorim o tem, kdo je izglasoval nezaupnico, kot da je to rešitev. Se spomnite, da je Pahor pred tem opozarjal na to, da s tem ne bomo veliko rešili. Bi mu sedaj dali prav? Ampak ne, takrat ste vsi od veselja skakali v zrak.... Si skakal tudi ti?
flagellum
# 05.12.2011 ob 21:10
kralj matjaž - pusti K_ris-a, ker itak je kot vsi vserni levičarji. Ne bo spregledal in ne bo. Najbolj pa mi dvigne pritsk nejgov, komentar da je opozicija kriva za razpad vlade.

K_ris - če niste sposobni sprejeti odgovornosti, ki vam jo dajo volitve NE KANDIDIRAT. Na jetra mi greste. Dobite mandat in nato samo izgovarjanje na druge. Ma pismo vam, kdaj boste dojeli, da če ste bili izvoljeni VLADAJTE in ne serijte po opozicji, ker sami niste sposobni. Vsega ste si SAMI KRIVI. Ma kdaj boste to DOJELI? KDAJ?
Anzlem
# 05.12.2011 ob 19:53
Naslednja županja v Lj bo Mojca Dolinar iz NSi.
Anzlem
# 05.12.2011 ob 19:51
ZJ se bo moral poslovit od županskega stolčka, nato ne bo mandatar in še na nadomestnih volitvah bo zgibila njegova lista župana v LJ.
MIRNČAN
# 05.12.2011 ob 19:43
acinho zakoni ponavadi začnejo veljati s tekočim letom. Kolikor sem slišal od Tanka naj bi ustavno sodišče odločilo da to še ne velja za letošnje volitve. In od tukaj je tako velika količina županov v parlamentu. Če se motim pa jih morajo kaznovati ker mečemo denar v tri krasne. Sam ne vidim smisla zakaj bi nekdo kandidiral če potem nebi smel it v parlament.
Lluka
# 05.12.2011 ob 17:52
ALELUJAAAAA ALELUJAaaaa. g. 10% by by

Postojna bo bolje zadihala.
Anzlem
# 05.12.2011 ob 19:57
K-Ris ne, ker mi vera prepoveduje kockat ;)
kralj matjaž
# 05.12.2011 ob 18:57
Torej bomo spet zapravlali denar zaradi neumnosti levice. Bravo. Kot da ga imamo na preteke.
stanep
# 05.12.2011 ob 18:13
pa saj bi še lahko opravljali obe funkciji, saj rabijo denar!!!
MIRNČAN
# 05.12.2011 ob 18:49
Kolikor jst vem ta zakon naj še nebi veljal za te volitve. Seveda se lahko motim.
Bivši uporabnik
# 05.12.2011 ob 17:40
http://www.youtube.com/watch?v=PUS1APx7c
4A
Sestava Državnega zbora
Videonovice
SLS ne bo šel v koalicijo 00:02:22, 12.12.2011
Po volitvah odhajajo 00:02:24, 11.12.2011
Odzivi na zapis negativni 00:02:16, 11.12.2011
Pahor se seli iz svojega kabineta 00:02:00, 11.12.2011
Kdo so Jankovićevi volivci? 00:02:35, 11.12.2011
Bo Janković sestavil koalicijo? 00:06:27, 07.12.2011
Türk hladi povolilno vročico 00:00:45, 06.12.2011
Boj za sedeže: Pivec ali Frangež 00:02:01, 06.12.2011
Kdo bo vodil Ljubljano? 00:01:49, 06.12.2011
LDS pred razpotjem 00:00:43, 06.12.2011
SDS vztraja z Janšo 00:02:20, 06.12.2011