Trojica z največ podpore anketiranih v Valiconovi anketi. Foto: BoBo
Trojica z največ podpore anketiranih v Valiconovi anketi. Foto: BoBo
Vlada
Kdor koli bo sedel v vladni palači, tega ne bo "zmogel" brez Karla Erjavca, rezultate interpretira Andraž Zorko iz Valicona. Foto: MMC RTV SLO

Trojici sledita DeSUS in SLS z 8-odstotno podporo anketiranih, Gregor Virant je prejel 7 odstotkov glasov, NSi pa 6 odstotkov. Glede na prejšnje merjenje je podpora padla DeSUS-u in Virantu, zrasla pa NSi-ju in SLS-ju.

Vzponi in padci strank
Podporo SDS-u je v tokratni anketi izreklo 31 odstotkov anketiranih (v prejšnji, izvedeni 21. novembra, 28 odstotkov), Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića je podprlo 19 odstotkov anketiranih (prej 21 odstotkov), SD pa 13 odstotkov (prej 8 odstotkov). Za odstotek je podpora anketirancev padla DeSUS-u (prej 9, zdaj 8 odstotkov), zrasla pa SLS-u (prej 6, zdaj 8 odstotkov in NSi-ju (pre 4, zdaj 6 odstotkov. Padec je doživela Lista Virant, ki jo podpira 7 odstotkov vprašanih (prej 13 odstotkov).

Anketa Mladine:
.
Anketa, ki jo za Mladino na vzorcu 600 anketirancev po sistemu šest dni zapored opravlja Ninamedija, tudi četrti dan kaže vodstvo SDS-a, ki pa mu je podpora s 35,9 odstotka padla na 32,6 odstotka. Druga je Pozitivna Slovenija, ki ji je podpora narasla (z 20 odstotkov na 23,1 odstotka), na tretjem mestu pa je SD s prav tako naraščajočo podporo anketiranih (z 11,8 odstotka na 12 odstotkov). Sledi Državljanska lista Gregorja Viranta (8,5 odstotka), DeSUS (7 odstotkov), SLS (4,4 odstotka) in NSi (4,2 odstotka). Ostale stranke se po anketi ne bi uvrstile v državni zbor.

Andraž Zorko iz Valicona meni, da vstop Virantove liste v parlament kljub padcu podpore ni vprašljiv. Podpora Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića po njegovem mnenju ne bo bistveno višja od trenutne, SDS pa nekoliko pridobiva na račun razočaranih anketirancev, ki "menijo, da Slovenija potrebuje trdo roko," je rezultate interpretiral Zorko. Glede na anketo se bo sestavljalec vlade le težko izognil vključitvi DeSUS-au, še kažejo rezultati.

Pahorjev SD se s 13 odstotki približuje podpori iz leta 2004, kar pomeni, da jo podpira tradicionalna baza volivcev. Skupaj z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo bi bil odstotek podpore nekoliko višji kot podpora SDS-a, še ugotavlja Zorko.

Na vprašanje, ali bomo imele pred koncem novega mandata znova predčasne volitve, je pritrdilno odgovorilo kar 34 odstotkov vprašanih. Po Zorkovem prepričanju nanje upajo predvsem tisti, ki nameravajo voliti levo usmerjene stranke in predvidevajo zmago desnih. Volitev bi se zagotovo udeležilo 63 odstotkov vprašanih.

Valicon je raziskavo opravil za časnik Žurnal25 med 24. in 30. novembrom. Anketirali so 1.221 ljudi.