Janez Dular je poudaril, da mora država več pozornosti posvetiti slovenskemu jeziku. Foto: MMC RTV SLO
Janez Dular je poudaril, da mora država več pozornosti posvetiti slovenskemu jeziku. Foto: MMC RTV SLO

Dular, član strankinega odbora za kulturo, je novinarjem povedal, da se bo NSi zavzemal za priznanje posebnega družbenega statusa kulture, "ker je nosilka nacionalnega interesa in vrednot ter smiselna pot posameznikovega in narodnega samouresničevanja in ustvarjanja".

Nova Slovenija (NSi) je prva stranka, ki se bo po izpadu iz parlamenta vanj znova vrnila, je prepričana predsednica stranke Ljudmila Novak. Čas je za desno vlado, v kateri bi radi sodelovali tudi člani NSi, je poudarila Novakova v Novi Gorici na današnji predstavitvi kandidatov za volitve v državni zbor v drugi volilni enoti. "Ker je v Sloveniji preveč pesimizma in neke negotovosti, želimo z našim programom, ki smo ga naslovili Vrnimo upanje Sloveniji, ljudi spodbuditi k razmišljanju, da vendarle lahko naredimo spremembe na bolje," je po poročanju STA-je še povedala predsednica NSi-ja.

Pojasnil je, da so v strankinem programu dali na področju kulture poseben pomen slovenskemu jeziku, kulturni dediščini in vsem vrstam žive kulturne ustvarjalnosti.

Za učinkovito varovanje nepremične kulturne dediščine je po njihovem mnenju treba spremeniti zakon o varovanju kulturne dediščine, prav tako pa je po njihovem prepričanju treba zaostriti odgovornost pri izdajanju soglasij za gradbene in druge posege v spomeniško dediščino.

Slovenščina in literatura
Na prvo mesto pa je Nova Slovenija postavila skrb za slovenski jezik, kjer bi lahko nastala nepopravljiva škoda, če se mu država ne bi bolj posvečala, je prepričan Dular, ki je ob tem zatrdil, da je politika EU-ja dvolična, saj po eni strani poudarja posebnosti posameznih držav EU-ja, po drugi strani pa s prostim pretokom delovne sile pričakuje, da se bodo države v jezikovnem smislu prilagajale posameznikom, kar se mu ne zdi pametno, ker se "EU lahko tu spotakne." Ob tem je dodal, da bi zaradi takšnega odnosa EU-ja lahko prišlo še do kakšne druge krize, in ne samo gospodarske. "Slovenci smo tudi zaradi jezika zapustili dve državi," je pojasnil.

Po Dularjevih besedah jeziki EU-ja niso administrativna ovira, ampak jo bogatijo.

Z ohranjanjem in razvojem jezika je povezana tudi skrb za izvirno slovensko literaturo. NSi meni, da je treba spodbujati in nameniti več denarja slovenskim izvirnim leposlovnim delom in znanstveni literaturi. Več denarja pa bi morali po mnenju NSi-ja dati tudi projektom, ki bi izboljšali pismenost in bralno kulturo ljudi. Po drugi strani pa so prepričani, da je treba zagotoviti denar tudi za prevajanje kakovostnih tujih del.

Domovinska vzgoja
Stranka meni, da je treba v šolskih in medijskih programih širiti in poglabljati poznavanje dosežkov slovenske kulture kot enakovrednega dela evropske dediščine in "spodbujati ljubezen do državnih simbolov in naravnih lepot domovine." Dular je opozoril, da je domovinska zavest v Sloveniji slabo razvita, vendar pa ni ta točka strankinega programa namenjena skrajnostim, kot je "povsod mahati z zastavicami."

"Ljubiteljska kultura naj ne bo rumena"
Dular je zatrdil, da si bo stranka prizadevala kar najbolj podpirati množično delovanje v kulturi in seznaniti čim širši krog Slovencev s kakovostno umetnostjo. Dular je namreč prepričan, da je večini državljanov dostopna samo "rumena kultura".