Kot prvo točko, ki jo bo stranka Zares vedno upoštevala, je predsednik stranke Gregor Golobič izpostavil, da ne bodo podprli nobenih izhodov iz krize, ki bi kakor koli dodatno obremenjevali najšibkejše.
Kot prvo točko, ki jo bo stranka Zares vedno upoštevala, je predsednik stranke Gregor Golobič izpostavil, da ne bodo podprli nobenih izhodov iz krize, ki bi kakor koli dodatno obremenjevali najšibkejše. "Zavračamo tezo, da bi breme krize morali nositi vsi," je poudaril. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Mi smo izstopili iz vlade, zavedajoč se, da bo prišlo do predčasnih volitev in smo to vzeli nase. Zato imamo prvič v zgodovini Slovenije predčasne volitve.

Gregor Golobič

Predsednik stranke Zares je na javnem pogovoru na temo Prve predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, ki ga organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v sodelovanju s ŠOUVIZIJO, govoril o predvolilnem času in programu njegove stranke. Ob tem je izpostavil tudi nekaj ključnih ukrepov, ki bi Slovenijo lahko popeljali iz krize.

Golobič: Nezadovoljstvo se bo manifestiralo skozi glas na volitvah
Trenutno politično stanje je Golobič označil kot vrenje. "Prihajajo nove stranke, hudi padci podpor, potem naraščanje in spet padanje. Afere vsak dan. Gre za predvolilni vrvež," je dejal in ob tem še izpostavil, da je dobro, da gremo na volitve, saj se bo tako nezadovoljstvo, ki je precejšnje med ljudmi, manifestiralo skozi glas na volitvah.

Stranka Zares je po besedah Golobiča ponosna, da so priložnost sodelovanja v vladi dobro izkoristili, tako na področju kulture kot na področju javne uprave. "V gospodarstvu je bilo težko, ampak so bili določeni ukrepi dolgoročno naravnani, v smer izboljšave gospodarske strukture," je razložil predsednik stranke.

Pet temeljnih točk, ki se jih bo Zares vedno držal
Kot prvo točko je Golobič izpostavil, da ne bodo podprli nobenih izhodov iz krize, ki bi kakor koli dodatno obremenjevali najšibkejše. "Zavračamo tezo, da bi breme krize morali nositi vsi," je poudaril. Prav tako bodo nasprotovali nadaljnjim poskusom privatizacije v šolstvu in zdravstvu. Kot tretje zavračajo reševanje krize skozi projekt sanacije finančnega sistema. Kar je za njih pomembno, je projekt odgovorne ekonomije, ki spodbuja gospodarsko aktivnost. Četrta točka je, da bodo v ospredje postavili ustvarjalnost ljudi, ki je temeljni vidik dostojanstva. "Izrazito je treba povečati motivacijo zaposlenih," je dejal Golobič in kot zadnjo točko izpostavil potrebo po spodbujanju novih, zelenih delovnih mest.

Na vprašanje, kaj je zanj pravna država, je Golobič odgovoril, da predstavlja ideal. Z vidika politike "predstavlja obligacijo, da se vzdrži vsakršnih sodb, intervencij v konkretne odločitve te samostojne neodvisne veje oblasti".

Za dekriminalizacijo prostitucije in marihuane?
Na vprašanje o dekriminalizaciji prostitucije in marihuane je Golobič odgovoril pritrdilno. Ob tem je poudaril, da je treba prisluhniti vsem argumentom, tudi stroke in praks. Ne smemo pa same razprave diskvalificirati. "Rad bi dobil še dodatne argumente, vendar kot trenutno poznam stvari, je to tema, zrela za zrelo debato odgovorne družbe, ki se zna soočati z realnostjo na civiliziran način," je razložil.

"Stranke, ki so najbolj glasne, imajo pripravljene načrte za uvedbo šolnin"
Ob koncu je Golobič spregovoril tudi o študentski problematiki. Izpostavil je, da je danes veliko več negotovosti in vprašanj, ali je študij nekaj, kar se splača. Naštel je, da je pomembno in ključno, da se usmerimo v kakovostni študij, da se poveča zahtevnost študentov do univerze in univerze do študentov, da se ohrani dostopnost ter da ima vsak pravico do brezplačnega visokošolskega študija.

Ob tem je opozoril, da imajo stranke, ki so danes najbolj glasne, pripravljene načrte za uvedbo šolnin. "Država mora zavarovati to vrednoto in pojmovanje znanja kot javnega dobrega," je sklenil.

Mi smo izstopili iz vlade, zavedajoč se, da bo prišlo do predčasnih volitev in smo to vzeli nase. Zato imamo prvič v zgodovini Slovenije predčasne volitve.

Gregor Golobič