MMC je pripravil interaktivni zemljevid volilnih enot. Foto: MMC RTV SLO
MMC je pripravil interaktivni zemljevid volilnih enot. Foto: MMC RTV SLO
DZ
Letošnje volitve v državni zbor bodo med drugim minile tudi v znamenju številnih znanih obrazov, ki se potegujejo za sedeže v parlamentu. Foto: BoBo
Volilna skrinjica
Stranke in liste so za svoje kandidate izbrale kar nekaj bolj ali manj znanih Slovenk in Slovencev. Foto: BoBo

V Sloveniji volimo v osmih volilnih enotah, in sicer v volilni enoti Kranj, Postojna, Ljubljana Center, Ljubljana Bežigrad, Celje, Novo mesto, Maribor in Ptuj. Volilne enote so razdeljene na 11 volilnih okrajev.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal je svoj glas oddala na predčasnih volitvah. Volila je v Ljubljani na izpostavi Vič. Kandidira pa v ljubljanski Šiški (8. okraj), v volilni enoti Ljubljana Center. Do zdajšnji pravosodni minister Aleš Zalar bo za LDS kandidiral v okraju Ljubljana Bežigrad (9. okraj) v 4. volilni enoti.

Med vidnejšimi kandidati stranke so še nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek (5. volilni okraj volilne enote Ptuj), psihiater Slavko Ziherl (2. in 7. volilni okraj volilne enote Ljubljana Bežigrad), ravnatelj in pisatelj Dušan Merc (5. okraj volilne enote Ljubljana Center), direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič (10. volilni okraj volilne enote Novo mesto) in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen (3. volilni okraj volilne enote Celje).

Predsednik stranke Naprej Slovenija Blaž Svetek za poslanca ne kandidira. Najvidnejši kandidat na kandidatni listi stranke pa je Jožef Jarh, ki se je potegoval tudi za župana Ljubljane. Jarh kandidira v volilnem okraju Ljubljana Moste-Polje volilne enote Ljubljana Bežigrad.

Zmago Jelinčič (SNS) bo kandidiral v volilnih okrajih Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec v volilni enoti Celje.

SMS - Zeleni so koalicija strank. Predsedniki partnerskih strank bodo kandidirali za poslance. Darko Krajnc (SMS - Zeleni) bo kandidiral v Lenartu in Pesnici v volilni enoti Ptuj, Franc Černagoj (Zelena koalicija) v Domžalah v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, Mihael Jurak (Demokratska stranka Slovenije) v 10. volilnem okraju volilne enote Celje, Andrej Magajna (Krščanski socialisti Slovenije) pa v 4. volilnem okraju volilne enote Ljubljana Center.

Kot predsednika "zelene vlade" SMS - Zeleni ponujajo predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča, ki bo kandidiral v Škofji Loki in Gorenji vasi v volilni enoti Kranj. Na njihovi listi so še ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek (7. volilni okraj volilne enote Ljubljana Center), novinar in aktivist Vojko Kogej (5. volilni okraj volilne enote Ljubljana Bežigrad), predsednik Zveze romske skupnosti Slovenije Umbrella Haris Tahirovič (6. volilni okraj volilne enote Ljubljana Bežigrad) ter predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Andrej Klobasa (6. volilni okraj volilne enote Maribor).

Izpostavili so še pevca Vilija Resnika (9. volilni okraj volilne enote Postojna), "sanjsko žensko" Mišo Margan (8. volilni okraj volilne enote Maribor) in pravljičarja Francija Rogača (7. volilni okraj volilne enote Kranj).

Predsednica Stranke enakih možnosti Slovenije Elena Pečarič bo kandidirala v Izoli in Kopru v volilni enoti Postojna. Med vidnejšimi člani stranke sta sindikalist Rastko Plohl (5. in 6. volilni okraj volilne enote Maribor) in nekdanji član LDS-a Gojko Stanič (9. in 11. volilni okraj volilne enote Kranj).

Nekdanji varuh človekovih pravic in predsednik Stranke za trajnostni razvoj Slovenije Matjaž Hanžek bo kandidiral v 9. volilnem okraju (Slovenj Gradec) v volilni enoti Celje. Upokojena profesorica na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Manca Košir kandidira v 8. okraju v volilni enoti Maribor, ekonomistka in bančnica Hermina Krt v 4. volilnem okraju v volilni enoti Kranj, vodja podiplomskega študija na blejski fakulteti za menedžment IEDC Mojca Markizeti v 1. okraju volilne enote Jesenice.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković bo kandidiral v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer v volilnih okrajih Ljubljana Vič-Rudnik in Ljubljana Center. Na njegovi listi kandidira kar nekaj znanih Slovencev in Slovenk, med drugimi tudi nekdanji atletinji Alenka Bikar (2. okraj volilne enote Ljubljana Center) in Britta Bilač (10. okraj volilne enote Ljubljana Bežigrad), nekdanja smučarka Špela Pretnar (2. okraj volilne enote volilne enote Jesenice), nekdanja trenerka ženske rokometne reprezentance Marta Bon (4. okraj volilne enote Novo mesto) in nekdanji košarkar, zdaj pa športni komentator Peter Vilfan (9. okraj volilne enote Maribor). Med kandidati sta tudi novinarka in voditeljica Tamara Vonta (10. okraj volilne enote Ljubljana Center) ter nekdanji dopisnik in urednik časnika Delo Mitja Meršol (9. okraj volilne enote Ljubljana Center).

V volilni enoti Celje (4. volilni okraj) kandidira predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Na listi DeSUS-a pa kandidirata tudi pisatelj Luj Šprohar (8. okraj volilne enoti Ljubljana Center) in pomočnica generalnega direktorja za upravno-pravne zadeve Meta Vesel Valentinčič (6. okraj volilne enote Ljubljana Bežigrad),

Ljudmila Novak (NSi) kandidira v Ribnici in Domžalah v volilni enoti Ljubljana Bežigrad. Nekdanji član uprave Družbe za avtoceste v RS Aleš Hojs kandidira na listi NSI-ja na Vrhniki v volilni enoti Ljubljana Center, tudi nekdanji direktor Založbe Mladinska knjiga Milan Matos kandidira v isti volilni enoti (10. okraj). Direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre kandidira v Radljah ob Dravi v volilni enoti Celje, generalna direktorica Veterinarske uprave RS Vida Čadonič Špelič pa v Črnomlju v volilni enoti Novo mesto.

Gregor Virant, predsednik istoimenske liste kandidira v Domžalah v enoti Ljubljana Bežigrad. Na listi kandidirajo tudi: nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak (8. in 9. okraj 7. VE), nekdanja direktorica Filmskega sklada in dolgoletna vodja filmskega festivala Liffe Jelka Stergel (8. okraj 3. VE). pravnik Marko Pavliha (1. okraj 5. VE), ekonomist Janez Šušteršič (4. okraj 2. VE) in nekdanji predsednik uprave Mure Bojan Starman (9. okraj 1. VE.

Franc Žnidaršič, predsednik Demokratične stranke dela, kandidira v Trebnjem v volilni enoti Novo mesto, za DSD pa v isti volilni enoti kandidira tudi igralka Violeta Tomič (v Črnomlju in Brežicah), pevec Goran Brešćanski pa kandidira v Ljubljani, v 5. in 6. volilnem okraju .

Predsednik Gibanja za Slovenijo Franc Kramar za poslanca ne kandidira.

Vodja SDS-a Janez Janša bo kandidiral v Grosupljem v volilni enoti Ljubljana Bežigrad. Tudi v SDS-u pa so na svojo listo uvrstili nekatere prepoznavne obraze - za poslanski mandat se bodo tako potegovali pevka Elda Viler (v Ljubljani), odvetnik Franci Matoz (v Ljubljani), nekdanji tv-voditelj Stojan Auer (v Mariboru), nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba (v Mariboru) in direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, žena SDS-ovega evropskega poslanca Milana Zvera (v Kranju).

Dozdajšnji premier in predsednik SD-ja Borut Pahor kandidira v volilnem okraju Nova Gorica v volilni enot Postojna. Na listi poleg nekaterih dozdajšnjih ministrov in poslancev iz njegove stranke kandidira tudi nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Alenka Kovšca (v Kopru).

Predsednik SLS-a Radovan Žerjav kandidira v Lendavi in Murski Soboti, na listi SLS-a pa v Velenju kandidira nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, v Žalcu pa nekdanja državna prvakinja v odbojki na mivki Andreja Vodeb.

Gregor Golobič (Zares) kandidira v Zagorju ob Savi, med Zaresovimi kandidati pa sta še raper Darko Nikolovski (v Ljubljani) in književnik, scenarist in režiser Franček Rudolf (v Mariboru).

Predsednik Humane Slovenije Miran Šic za poslanca ne kandidira.

Stranka Akacije kandidira le v drugi volilni enoti, ki ima sedež v Postojni. Predsednik stranje Marko Brecelj za poslanca ne kandidira.

Vodja Zelenih Slovenije Vlado Čuš kandidira v volilnem okraju Ormož v volilni enoti Ptuj.

Predsednica Stranke slovenskega naroda Majda Orožen ne kandidira za poslanko.