Katarina Kresal, Aleš Zalar, Borut Sajovic, Ljubo Germič in Mojca Drčar Murko so na novinarski konferenci spregovorili o aktualnih političnih zadevah, še posebej o analizi stanja teden dni pred volitvami. Foto: BoBo
Katarina Kresal, Aleš Zalar, Borut Sajovic, Ljubo Germič in Mojca Drčar Murko so na novinarski konferenci spregovorili o aktualnih političnih zadevah, še posebej o analizi stanja teden dni pred volitvami. Foto: BoBo

Brez odločnega delovanje LDS-a kot parlamentarne stranke bo naša demokracija verjetno dobila nove buške. Zaradi udarcev, ki bodo prekoračili meje svobode posameznika.

Aleš Zalar
Milan Kučan
Po besedah Kresalove se s Kučanom strinjata, da je za razvoj demokracije v Sloveniji pomembno, da LDS pride v parlament. Foto: BoBo

Če LDS-a ne bo v parlamentu, ni možnosti za levosredinsko politiko, je opozorila Kresalova.

Predsednica LDS-a je Katarina Kresal je na novinarski konferenci dejala, da bodo volitve 4. decembra prelomne, saj se bo takrat odločilo, kako bomo živeli naslednjih 20 let. Odločale bodo, ali bomo napredna ali nazadnjaška družba in ali bomo sploh še imeli možnost izbire, je dodala.

"LDS je proti konservativni politiki"
Po besedah Kresalove ankete napovedujejo velik pohod konservativne politike, ki "je sposobna izbrisati 25.000 ljudi, ker jim niso pogodu". "To je politika, ki verjame, da je treba istospolno usmerjene zdraviti, ki misli, da je življenje na koruzi greh in da se v tradicionalnih slovenskih družinah nasilje ne dogaja," je povedala.

Kot je poudarila, je LDS že ves čas proti tej politiki, saj se zavzema za izbrisane, družinski zakonik, za "zlorabljene otroke, pretepene ženske in odrinjene na rob".

Za izhod iz krize, ki ni samo gospodarska, ampak tudi kriza vrednot, po njenem mnenju potrebujemo napredno vlado in edino zagotovilo za takšno vlado je LDS. Kot je prepričana, lahko "konservativno vladanje interesnih list, desnih strank, prepreči le dovolj veliko število levosredinskih strank v parlamentu". "Če LDS-a ne bo v parlamentu, ni možnosti za levosredinsko politiko," je še poudarila.

Kresalova: Staviti je treba na ekipno zmago levice
"Danes je jasno, da na levi sredini nihče ne more zmagati sam. S stavo na enega leva sredina že vnaprej izgublja. Staviti je treba na več strank, na ekipno zmago," je opozorila Kresalova. Po njenih besedah je treba glasove levice in sredine na teh volitvah razdeliti na več strank.

Kot meni predsednica LDS-a, se "stvari nevarno premikajo tako, da bomo imeli v parlamentu zastopano samo ostro, konservativno desno politiko, oplemeniteno z listami, ki so se interesno združile edino in zgolj za te volitve".

Dodala je, da se je danes na njegovo željo sešla z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom, s katerim sta se pogovarjala o aktualnih razmerah, in da se oba strinjata, da je za nadaljnji razvoj demokracije pomembno, da LDS pride v parlament. Prav tako se strinjata, da brez LDS-a ne bo levosredinske politike.

"Kdo bo branil drugačne pred homofobijo?"
Nekdanja evroposlanka Mojca Drčar Murko je pojasnila, da je za Slovenijo, ki je na področju demokracije "odraščajoča mladenka", bistveno ohraniti liberalni element, "če ne zaradi drugega, pa zato, ker je garant pravne države". Pri tem je izpostavil vprašanje izbrisanih.

Pritrjeval ji je odhajajoči minister za pravosodje Aleš Zalar, ki je dejal, da je bil izbris "absolutno nesprejemljiv". Dodal pa je, da se zavzemajo za izbris globoko zakoreninjene nestrpnosti do drugačnih in za izbris neobčutljivosti do ranljivih in deprivilegiranih. "Kdo pa bo branil drugačne pred homofobnim reakcijami in politikami, če ne LDS," se je vprašal.

Pri tem je spomnil na napad na Open Cafe in na grafit "buška je buška", ki so ga napisali na njegovi hiši. "Brez odločnega delovanje LDS-a kot parlamentarne stranke bo naša demokracija verjetno dobila nove buške. Zaradi udarcev, ki bodo prekoračili meje svobode posameznika," je še opozoril.

Brez odločnega delovanje LDS-a kot parlamentarne stranke bo naša demokracija verjetno dobila nove buške. Zaradi udarcev, ki bodo prekoračili meje svobode posameznika.

Aleš Zalar