"Spoštujem življenje od spočetja do naravne smrti. Pravica do spočetega življenja je večja pravica od pravice matere do splava," je prepričana predsednica NSi-ja. Foto: MMC RTV SLO/A. S.

Predsednica Nove Slovenije je v spletni klepetalnici MMC-ja zatrdila, da se bo njena stranka po treh letih, ki jih je preživela zunaj parlamenta, tokrat zagotovo uvrstila v državni zbor, saj jim ankete kažejo vedno večjo podoro. Pravi, da si prizadevajo za odgovorno, etično in pošteno ravnanje politikov in vseh javnih institucij. Pri kampanji sodeluje tudi Lojze Peterle, čeprav je v preteklosti večkrat podal kritiko delovanja stranke.

Celoten klepet, v katerem je Ljudmila Novak odgovarjala tudi na vprašanja o splavu in davkih za Cerkev, lahko preberete tukaj.

Sama se bo ob morebitni izvolitvi zavzemala za učinkovitejše sodstvo in še posebej za to, da bomo pred zakonom vsi enaki. "Komur je krivda o namernem nezakonitem ravnanju dokazana, ne bi smel kandidirati za nobeno vodstveno funkcijo," pravi. Nova delovna mesta bi omogočila z davčnimi olajšavami za nove tehnologije in spodbujanjem povezovanja med visokim šolstvom in gospodarstvom, sicer pa je prepričana, da je država slab lastnik, zato bi morali državna podjetja, ki niso strateškega pomena, prodati najboljšemu kupcu.

MMC je v okviru predvolilne kampanje na RTV Slovenija pripravil klepete s predstavniki strank, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah. Vrstni red je tak, kot je bil določen z javnim žrebom na TV Slovenija. Vabljeni k prebiranju izvedenih klepetov tukaj.

Delovanje gibanja 15o, katerega člani po vzoru gibanj po vsem svetu že mesec dni kampirajo pred borzo in zahtevajo pravičnejšo delitev dobrin, ter študentov, ki se borijo za dostopen študij in prenovo bolonjske reforme, ne vidi kot resnično prizadevanje za več pravičnosti v družbi. Je pa pojasnila, da sama kot kristjanka na svoji koži doživlja določena kršenja človekovih pravic in zasramovanja, "kar se dogaja tudi duhovnikom". V NSi-ju sicer zagovarjajo krščanske vrednote, Novakova pa vseeno meni, da bi bilo bolje, če ostane verouk kar znotraj cerkve oziroma v župniji.