Trio na vrhu. Foto: BoBo
Trio na vrhu. Foto: BoBo

Anketa, ki jo je za POP TV in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bi za DeSUS glasovalo 7,7 odstotka, za SD pa 7,3 odstotka volivcev.

Vse druge stranke so vprašani potisnili pod prag za vstop v parlament. Še najbližje temu želenemu cilju je SLS (trije odstotki), a bo moral v preostalih petih tednih do predčasnih volitev zbrati vsaj za eno odstotno točko več glasov. Tako sledijo NSi (1,8 odstotka), Gibanje za trajnostni razvoj (1,8 odstotka), LDS (1,4 odstotka), SNS (1,1 odstotka) in Zares (1,1 odstotka) ter drugi (0,6 odstotka).

Pri izračunih so upoštevani odgovori anketirancev, ki so na vprašanje, ali se bodo udeležili volitev, odgovorili pritrdilno. Takšnih naj bi bilo 63,5 odstotka, napoveduje Ninamedia. Med njimi je bilo 42 odstotkov takih, ki še ne vedo, za katero listo bodo dali svoj glas.

POROČALI SMO TUDI
Štrajn: Ankete so slika javnega mnenja, ne realnost; Vasle: Manipulacij bo, kolikor hočete

Druge meritve predvolilnega razpoloženja so vam na voljo v pripetih sorodnih novicah.

Pri razporeditvi teh neopredeljenih volivcev je agencija upoštevala njihove preference do nekaterih standardnih vrednot. Izračun volilne napovedi tako ni linearni seštevek volilnih preferenc in simpatij, temveč vsebuje korelacijske dejavnike, ki so posledica temeljnih opredelitev, ki so jih zaznali pri volivcih.

Upoštevaje izračunani interval zaupanja v te volilne napovedi, se ta na primer za SDS giblje med 24,2 in 31,3 odstotka. Pri Virantovi listi je med 21,5 in 28,5, pri Jankovićevi med 18,4 in 24,8 odstotka, kar pomeni, da imata oba teoretične možnosti, da prehitita Janšev SDS. DeSUS se giblje med 5,6 in 9,8, socialdemokrati pa med 5,3 in 9,3 odstotka. Pri SLS pa je od 0,4 do 5,2 odstotka.

SDS bo predvidoma ohranil največ svojih volivcev
Križanja podatkov med odgovori na vprašanji, katero stranko ste volili leta 2008 in katero boste volili decembra, po rezultatih raziskave večinoma potrjujejo ugibanja, kam se bodo selili volivci. Tako se namerava k Listi Zorana Jankovića preseliti 22 odstotkov volivcev SD-ja, 32 odstotkov volivcev Zaresa, 15 odstotkov volivcev LDS-a in 11 odstotkov volivcev DeSUS-a. K Listi Gregorja Viranta pa naj bi prešlo 17 odstotkov privržencev DeSUS-a, 15 odstotkov volivcev SD-ja, 10 odstotkov LDS-a in dobrih sedem odstotkov volivcev SDS-a. SDS je tudi stranka, ki bo po teh napovedih na decembrskih volitvah ohranila največ svojih volivcev, skoraj 70 odstotkov. Sledijo LDS s 55 odstotki, SD s 46 in DeSUS z 42 odstotki.

Rezultati tudi kažejo, da je med tistimi, ki bi volili za Viranta, 58 odstotkov žensk, med tistimi, ki bi volili za socialdemokrate, pa je delež žensk 57-odstoten. Moški najbolj prevladujejo pri SNS-u, kjer jih je 83 odstotkov, med volivci stranke DeSUS jih je 75 odstotkov, pri SDS-u pa 60 odstotkov.

Virant z malo privrženci med starejšimi
Virantova lista odstopa tudi po tem, da ima razmeroma malo (31 odstotkov) privržencev med starejšimi od 40 let. Tu vodi DeSUS, ki ima med volivci 80 odstotkov starejših ljudi, sledijo mu Socialni demokrati s 75 odstotki. DeSUS bo pobral tudi največ glasov upokojencev, sledita SD in SDS. Pri izobrazbi pa je slika obrnjena. Med volivci Virantove liste je 32 odstotkov ljudi z visoko izobrazbo, najmanj jih imata SDS (15) in DeSUS (11 odstotkov).

Javnomnenjsko raziskavo je agencija opravila na vzorcu 1.000 vprašanih.