Slovenski utrip: padec podpore SDS-u; Mladina: padec podpore Jankoviću

Volitve 2011

Poudarki

  • 30,6 odstotka vprašanih neopredeljenih
FUDŠ, Slovenski utrip
Po projekciji bi brez poslanskih sedežev ostali SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi vse ostale stranke, ki sodelujejo na volitvah. Foto: FUDŠ

Dodaj v

Slovenski utrip: padec podpore SDS-u; Mladina: padec podpore Jankoviću

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 77 odstotkov vprašanih
30. november 2011 ob 10:13,
zadnji poseg: 30. november 2011 ob 12:03
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Slovenski utrip kaže na manjšo podporo SDS-u, ki pa bi še vedno zmagal (na 2. mestu je Janković), medtem ko anketa Mladine kaže na manjšo podporo Jankoviću, ki pa je še vedno na 2. mestu za SDS-om.

Po projekciji, ki med drugim temelji na predpostavki, da se volitev udeležijo vsi tisti in samo tisti, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah, bi parlamentarni prag prestopile še lista Gregorja Viranta (8,1 odstotka), SLS (6,5 odstotka), NSi (6,1 odstotka) in DeSUS (6,0 odstotka).

Brez poslanskih sedežev bi tako ostali SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi vse druge stranke, ki sodelujejo na volitvah.

Razpored sedežev v DZ-ju bi bil glede na projekcijo takšen: SDS bi dobil 31 sedežev, Pozitivna Slovenija 21, SD deset, Lista Virant osem, SLS, NSi in DeSUS pa po šest sedežev.

Mladina: Padec Liste Zorana Jankovića

Opravljene tridnevne meritve javnega mnenja oz. rezultati ankete Mladine, ki jo zanje dela agencija Ninamedia, kažejo, da bi na volitvah zmagal SDS s podporo 35,9 odstotka vprašanih, sledila pa bi ji Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 20 odstotki glasov. Jankovićevi listi sicer podpora pada (ponedeljek 25,1 odstotka, torek 24 odstotkov), Janševi SDS pa raste (ponedeljek 32,4 odstotka, torek 35,2).
Tretje mesto bi zasedla stranka SD (11,8 odstotka), sledila pa bi Državljanska lista Gregorja Viranta (8,4 odstotka) in DeSUS (7,7 odstotka). Stranki, ki naj bi se še uvrstili v državni zbor, sta SLS s 4,7 odstotka podpore in NSi s 4,2 odstotka podpore.

30,6 odstotka vprašanih neopredeljenih
Po zadnji anketi Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) pa bi SDS volilo le še 21,5 odstotka tistih, ki bi se zanesljivo udeležili volitev, Pozitivno Slovenijo le še 14,7 odstotka, SD 6,9 odstotka vprašanih, Virantovo listo 5,3 odstotka. V DZ bi prišla še SLS (4,2 odstotka) in NSi (4,0 odstotka).

Anketa, v kateri je bilo anketiranih 1706 ljudi in jo je FUDŠ izvedel med 28. in 29. novembrom, kaže, da kar 30,6 odstotka tistih vprašanih, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah, še ne ve, katero stranko bo volila.

Zunaj parlamenta bi glede na rezultate ankete ostale DeSUS, SNS, LDS, SMS - Zeleni, Zares, TRS, Gibanje za Slovenijo in tudi druge stranke, ki še kandidirajo na tokratnih volitvah.

Volitev bi se zanesljivo udeležilo 77 odstotkov anketirancev. Na FUDŠ poudarjajo, da ta številka glede na dosedanjo prakso prestavlja skrajno zgornjo mejo realne volilne udeležbe. Pet odstotkov vprašanih bi se volitev verjetno udeležilo, 14 odstotkov se jih ne bi, štirje odstotki vprašanih še ne vedo.

An. Ma.
Slovenski utrip
FUDŠ, Slovenski utrip
FUDŠ, Slovenski utrip
Prijavi napako
Komentarji
Ribanjok
# 30.11.2011 ob 10:24
LDS in ZARES adijo!
4jd
# 30.11.2011 ob 10:14
Ne verjamem, da ma Zorko 14%
Jakob Mali
# 30.11.2011 ob 10:26
Za poštenega levičarja ni dileme...Borut.
iurant
# 30.11.2011 ob 10:20
Zanesljiva zmaga SDSa se obeta - ljudje vidijo priložnost za izboljšanje življenja!
Ampak ljudje ne se uspavati, ne ostanite doma, volite za pomlad slovesnkega naroda, volite SDS, če vam pa ta ne ugaja pa SLS ali NSi!
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 10:21
Konstantna razlika se vzdržuje, tako, da po mojem mnenju zmagovalec je znan, odprt ostaja e še razlika med rvouvrščenimi ter seveda razultat strank blizu parlamentarnega prga, prav te znajop odločiti sestavo koalicije!
Analitik
# 30.11.2011 ob 10:28
Kljub vsemu je potrebno trende iz anket potrdit z DEJANJEM in se
absolutno udeležit volitev.
fu-il-ka
# 30.11.2011 ob 10:21
Jankoviču dam na 4.12.12,5% to bo največ,kar bo dobil! UPAM!!!
Domoljubna
# 30.11.2011 ob 10:26
SDSova baza, ne se uspavat, ne se zadovljiti z razultatom! Vsi na volišče, obkrožiti pomlad slovenskega naroda!
SKing
# 30.11.2011 ob 10:29
Veličastni Veliki Vodja JJ ima na tem portalu veliko prijateljev - kot vidim, če kaj poveš proti njemu oz. če poveš, da ni tako "oh in sploh super", fašeš minuse, si označen za komunista, levičarja in še kaj se najde.

Jaz ne maram Pahorja, Golobiča in Kresalove. Janković mi ni primeren za premierja.

Ampak tudi JJ-ja ne maram - ampak sem zato komunist, mar ne pametnjakoviči ;)

Res inteligentno - če nisi za JJ-ja si druga liga. Super, logika prva liga :)

Dajmo zdaj - stiskat minuse, hitro hitro, še hitreje, hitreje sem rekel! :)
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:53
@Jethros

- razbremenitev tistega dela gospodarstva, ki je zmožno vstarjati nova delovna mesta / olajšave na investicije, ki prinašajo nova delovna mesta

- gradnja državne infrastrukture (železnice, elektrarne...)

- debirokratizacija države (poenostavitev postopkov)

- tuje neposredne investicije / spretna zunanja gospodarska diplomacija

- reorganizcija pravnega sistema (skrajšanje gospodarskih postopkov)

- plačilna disciplina

-.....
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:46
Pametno je imeti politiko novih delovnih mest. To pomeni da bo vlada pospeševala tiste investicije in kredite, ki bodo rezultirali v novih delovnih mestih,.. ne pa stožce, nee.
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:35
Latentno sporočilo raziskav javnega mnenja je: Volivci ne zaspat. Treba je it volit!
novdarko
# 30.11.2011 ob 12:16
http://radio.ognjisce.si/sl/124/komentar
ji/6120/
domobrán
# 30.11.2011 ob 10:32
Ne morem verjet, da je Kučan uspel svoje ovčice, ki se imajo za levičarje, še enkrat spravit na led in jih prepričat, da dajo glas najbolj turbokapitalsitičnemu kandidatu. Hibridu med Gadafijem, Berlusconijem in Al Caponom .
Ribanjok
# 30.11.2011 ob 10:20
http://www.youtube.com/w
atch?v=Uh65LQcbMxA


NSi gre resnično v parlament :)
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 13:41
Ali Perčič in Klavora pripravljata nov »veliki pok«?Kaj pripravlja predsednikov svetovalec?

Danes ob trinajsti uri nas je poklical bralec Demokracije in nam sporočil, da je pred pol ure v lokalu Čokoladnica (v pasaži Maximarketa) opazil svetovalca predsednika države Francija Perčiča ter nekdanjega kriminalista Mitjo Klavoro, ki sta prišla v lokal s črnimi aktovkami in se nato nekaj časa zadržala v zelo zaupnem pogovoru. Kaj natančno sta se pogovarjala, ni znano, je pa takšen sestanek nekaj dni pred volitvami precej pomenljiv. Znano je sicer, da v omenjeni lokal večkrat zaide tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan ter še nekateri drugi pripadniki postkomunistične nomenklature.

In kdo sta Franci Perčič in Mitja Klavora? Slednji je znan kot nekdanji kriminalist in akter iz afere Depala vas. Kot je znano, je tranzicijska levica z omenjeno afero skušala uničiti Janeza Janšo. Franci Perčič, sicer svetovalec predsednika države Danila Türka, pa je zaradi pisanja medijev o tem, da je bil sodelavec SDV, tožil že več medijev. Postavlja se vprašanje, ali so takšni skrivni sestanki, ki seveda niso neopaženi, morda tudi napoved kakšnega novega »velikega poka«, kot se je zgodil pred tremi leti z afero Patria. Postkomunistična nomenklatura je namreč v velikih škripcih zaradi javnomnenjskih anket, ki napovedujejo zmago Janševe SDS. Jasno je, da jo pred porazom lahko reši le kakšna velika afera, v kateri bi bil Janša kot glavni (negativni) akter. Kot je znano, spletke z domnevno spornim nakupom stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani niso uspele.

Je pa zanimivo še nekaj. Tako Klavora kot Perčič sta po trditvah naših virov povezana tudi z Mitjo Kunstljem, avtorjem razvpitega bloga MikeStone. Vendar pa Kunstljevega pisanja tako rekoč nihče več ne jemlje resno, predvsem zaradi avtorjeve vpletenosti v kriminal in droge.
drejca
# 30.11.2011 ob 13:30
Mr.D


# 30.11.2011 ob 10:17
Prijavi neprimerno vsebino Vedel sem, da se bodo pojavili realni procenti za SDS. Več kot 20% dejansko ne more biti opranih možganov volilcev v Sloveniji.
Pozitivo bo volilo vsekakor več kot 15%, samo če bi se še ustavila vsakodnevna podtikanja na NACIONALNEM portalu.
To predvolilno obdobje mi bo ostalo v zelo slabem spominu predvsem po očitnem preferiranju nacionalnega medija ene same politične opcije. Upam da bodo odgovorni za to situacijo privedeni k pravici.


Ja takoj boste vse zamenjali!!! Glede na to, da je ta portal vaše trobilo, me zanima s kom????

Brez skbi, do nedelje se bodo karte še krepko premešale - v vašo škodo.

Pa lep dan vam želim!
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:49
Eni živijo le od svojega dela in nimajo postranskih biznisov kokr Zoran iz ljubljane
amigo
# 30.11.2011 ob 12:46
Zanimivo, zanimivo! Najprej je bil JJ velik švercar z orožjem. V koperski luki je za vsako ladjo kasiral 250.000 DEM (125.000 Eur). Leta 2008 je dobil milijone od Patrie, po obstožnici sodeč menda samo obljubo nagrade (ne vem če sladoled ali pa milijoni). Zdaj se mu pa očita nekakšen prepis stanovanja, ali nakup ali nekaj takega. Izgleda da je turbokapitalistični levici odpovedala domišljija, iz Murgel se sliši samo še rahlo prdenje.
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:45
@Jethros

No, sam najbrž nisem najbolj verodostojen za dajanje odgovorov kako obuditi gospodasrtvo,pač nisem nek strokovnjak, lahko pa ponovim, karsem že pisal...
Če pa že gledava tako kritično, kot ti, potem prosim če poveš, kaj konkretnega ima PZ+ ali SD na lagerju? Nikjer nisem zasledil kaj knkretnega, niti slučajno tok konkretnega, kot ima SDS! Ne vem no... jaz te sicer nikoli nisem zmerjal, ti pa mene vedno, oprvičuješ pa z neko množino ljudi, ki naj bi to počeli, pogčlej, mene nimaš kaj zmerjat, ker ti nič nočem... napisal sem ti patetik, ker si odrihal po ljudeh z ovcami ipd., in če tega ne spremeniš, dejansko si to... premisli, kaj ti pišem, ni vse črno-belo, prav tako pa ni vse zlato, kar se sveti.... ;)
iurant
# 30.11.2011 ob 12:39
Koj pravijo predhodniki, potrebno se je udeležiti volitev.
Dober razultat v javnomnenjskih raziskavah je dvorezen meč, vodečega oz. njegove volivce uspava, nasprotnike, ki zaostajajo oz. njihove volivce pa aktivira, motivira in jih sili, da gredo volit!
SDS ima najbolj pridno, najbolj disciplinirano bazo, zato sem mneja, da veliko ne bodo več izgubljali, dvomim pa tudi, da bi kaj konkretnega pridobili, domet je 35% in tudi zato se bodo morali pošteno podtruditi! Upam, da jim uspe, ker tudi sam dajem prednost densi/pomladni opciji!
Jethros
# 30.11.2011 ob 11:46
martuljek:
Hehe, SDS podpira čez 30% ljudi, baje, torej imamo tretjino države ,ki podpira korupcijo, prirejanje dokumentov, blatenje nasprotnikov, ponarejanje izpitov, neverjetno število laži, kadriranje in zlonamerno oškodovanje državnih podjetij, rušenje ukrepov, manipuliranja vseh sort, ustanavljanje svojih medijev za širjenje propagande, vpletenost v razne afere, utajevalce davkov, okrilje najvišje tožilke v državi zadnjih 20 let, želje po prevetritvi sodstva s strani odvetnika, ki zagovarja največje arabe v državi, itd.itd...
Zakaj se potem čudite Jankovićevi podpori? :)
manrose.
# 30.11.2011 ob 10:40
Jaz ne bom volil Janše... hitro minus.
jurica
# 30.11.2011 ob 10:33
Dober dan...oprostite,da motimo,volivno anketo delamo!
Marš Ti in tvoja TV prodaja,vse je zanič!
Boro kdo je klical,se zadere Ružica iz kuhinje...
Ni za tebe,samo Ti naprej kuhaj sarmo...
Letos bo anketam zelo težko,ker velik del Zokijevih volivcev pri anketah ne sodeluje...
Je pa vprašanje,če jih bo Zoki prepričal in bodo sploh šli na volitve...
Čeprav Emir in Muju nista pozabila,da je Zoki za džamijo..
In Boro ali Stevo,da je Zoki od tam dol...
tupamaross
# 30.11.2011 ob 10:25
Nekje popolnoči, ko že vi spimo snom pravednikov, se njih
okrog 2 do 3 tisoč iz posbne populacije poda v tekmovanje
in Virantu pripišejo skoraj 100% zmago.

Sprva me je to motilo pa me ne več. Resnično mu to zelo
škoduje, o čemer se boste sami prepričli.
K_ris
# 30.11.2011 ob 10:24
@Jethros

Saj je vse pravilno napisano. V anketi se je za SDS opredelilo le še 21,5% vprašanih. Procenti iz naslova pa so projekcija, ki je narejena samo na opredeljenih volivcih (torej brez 30,6 % neopredeljenih).
kralj matjaž
# 30.11.2011 ob 14:03
Smešno.
Torej desna raziskava pravi da Janša izgublja, leva pa da zoki izgublja. Pol pa jim naj verjameš.
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:58
@Rejtas

No sedaj pa še vidva, ukrepe za delovna mesta prosim!
kani444
# 30.11.2011 ob 12:29
Zanimivo je tudi to, da Janković izjavi ''če ne bom mandatar ne bom šel za poslanca'' WTF???
če že zdaj vidi da ne bo.....
Gre se mu pa nekaj ljudi v parlament spraviti da bo še bolj pri koritu.... in ljudje takemu zaupajo in največ imajo potem za povedati čez Janšo....
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:25
@Jethros

Janše nebo vstvarjal novih delovnih mest, vstvarjaloi jih bodo v gospodarstvu, vlada pa mora poskrbeti za izboljšanje gospodarske klime, recimo z davčnimi olajšavami, striktnim pravnim sistemom, ki bo gospodarske zadeve hitro reševal in tako ne bo pustil da dobre firme propadajo zaradi počasnega pravnega sistema, kjer se gospodarske zadeve rešuje rekordno dolgo, ko pa so rešene, so ta podjetja že zdavnaj insolventa, najvarjetneje propadla oz. ne obstajajo več... itn.

Ti pa prosim če nehaš z ovcami, ker samo še žalitve so te, ostal si bret argumentov zakaj naj bi bili drugi boljši od Janše, imaš samo še primitivne izjave, zmerjaš in žališ, izgubljaš živce, si paranoičen, kot večina tebi podobnih, teče vam voda v grlo in povsem ste na dnu... tako je življenje, sestavljeno iz vzponov in padcev, tokrat ste za padec na vrsti vi, levaki, grobarji slovesnke uspešnosti!
dinacc
# 30.11.2011 ob 11:50
hahaha pa kaj je z vami, prejsne ankete so isto napovedovale priblizno iste rezultate, tko da, na ankete odgovarjajo vecinoma starejsi ljudje ki imajo stacinonarca, pa hodjo h maši....js delam ankete in vem, da se mlajši sploh ne oglašajo ali pa sploh nimajo stacinonarnega telefona več, leva opcija je močnejša....ne zaletavite se s temi anketami
drzni56
# 30.11.2011 ob 11:02
no malo se zamislite kakšne člane ima jankovič
novi obrazi he
v politiki so ja
pa kaj pomagajo nasmeški športnic in športnikov
o politiki pa pojma nimajo
kaj nam to pomaga v teh časih
potrebujemo prekaljene politike
če hočmo iz tega dreka
za športnice in športnike leta
pa je prostor in imenovanje njih
drugje prostor
sam kaj ko ti so že adijo
pa malo poglejte kaj počnejo jankoviči
mafija ala srbija
fu-il-ka
# 30.11.2011 ob 10:24
-šurda
ja res sem mal narodn napisala,skupaj z ostalim pomladnim strankam sem mislila!
Sentimental
# 30.11.2011 ob 13:54
Ali Perčič in Klavora pripravljata nov »veliki pok«?
Kaj pripravlja predsednikov svetovalec?

Digič ti pa resno potrebuješ strokovno pomoč.
domobrán
# 30.11.2011 ob 13:34
Ja komunajzerji so zlili veliko gnojnice po Janši, a počasi bodo morali spoznati, da UDBAški prijemi ne pomagajo več v svetu, kjer ima že vsak dostop do spleta in mediji niso več enosmerna trobila.
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:56
gospod boter,, vaš Pahor pač nima skilla da bi lahko bil Predsednik vlade. Največ kar bi lahko bil je minister
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:49
@jethros

Pa res nočeš razumeti, kar nekaj se sprenevedaš....delovnih mest ne vstvarja politika, ampak gospodarstvo, politika vstvarja razmere za vstvarjanje delovnih mest in o tem govori Janša, neki podobnega je že večkrat izjavil, ko so ga spraševali, kako bo ON vstvarjal delovna mesta...
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:20
Jankovićev nov ekonomski manifest:
"Vsak pošten državljan je dolžan utajati davke, ker s tem prepreči, da bi država po nemarnem zapravljala težko zasluženi denar."
novdarko
# 30.11.2011 ob 12:19
Lepo, da levičarji berete program SDS, programa levice se sploh ne splača brati, ker ga itak ne uresničijo.
Kraner
# 30.11.2011 ob 11:31
Upam da bo premier Janša,ker ko bo drugo leto kriza usekala na polno,bo imel polne ulice brezposelnih,upokojencev,študentov,me zanima kako bo potem s svojimi pravljicami miril ljudi,verjetno bo nabijal da rabi ene 37 mandatov da očisti slovenijo zlobnih komunajzarjev,verjele mu bodo itak samo najbolj zvesta štirinožna bitja iz slovenskih hlevov
zekinho
# 30.11.2011 ob 10:46
Prešernova Zdravljica je v resnici plagiat Janševega zapisa na twitterju.
zekinho
# 30.11.2011 ob 10:40
Janez Janša - edini politik, ki je sposoben odpustiti 30.000 ljudi iz javnega sektorja, a obenem za 10 % zmanjšati število brezposelnih.
iurant
# 30.11.2011 ob 10:30
@Jehros

Pa komu ti to poješ, saj ti nihče ne verjame!
Pa dobro, pizkusiti ni greh, ampak Zokija smo že vsi zdavnaj spregledali, med Janšo in Zokije nikakor ni takih paralel, kot jih ti želiš predstavit... ampak dobro, pustimo to, itak ikoli ne bova skupi prišla.... Janković je vsekakor ima veliko masla na glavi, to vemo vsi, ampak nekateri so mu to očitno pripravljeni spregledati, koliko je takih, bomo videli v nedeljo zvečer, sem mnenja da več kot 15% ne bo dobil!
Analitik
# 30.11.2011 ob 10:20
Udeležba ne bo tako visoka!
stein
# 30.11.2011 ob 13:30
Zanimive ankete..Ne vem komu naj verjamem...No, vsekakor bom ostal pri moji volilni izbiri za NSi. Volilni prag bomo krepko presegli...Če nam to ninamedia napoveduje...:)
tomasdigi
# 30.11.2011 ob 12:33
Podpora SDS pada, zato je potrebno aktivirati bazo SDS volivcev - pozvam vse SDS simpatizerje, da naj se udeležijo volitev!
Analitik
# 30.11.2011 ob 12:31
Ankete pojejo BUDNICO svojim političnim polom. Ne zaspat dragi volivci,, volit je treba it! To je sporočilo anket.
sirup
# 30.11.2011 ob 12:22
@K_ris,

Pa ja ne boš rekel, da tvoj (in še kakšen fake glas) lahko spremeni rezultat 10.000 glasov dnevno! (Procenti niso pomembni, dasiravno tudi po drugih anketah SDS-u kaže okoli 33, gre za trend. In po tem Janković izgublja. In to bistveno!)
Kraner
# 30.11.2011 ob 11:50
sveti janez slovenski sploh ne ve v kaj bo prišel,kriza bo globalna,edino kar bo naredil je da bo ukinil socialo in znižal penzije in plače in povečal proračun za vojsko in policijo,že ve zakaj
dinacc
# 30.11.2011 ob 11:37
gooo janša, kamena doba se nam obeta
Sestava Državnega zbora
Videonovice
SLS ne bo šel v koalicijo 00:02:22, 12.12.2011
Po volitvah odhajajo 00:02:24, 11.12.2011
Odzivi na zapis negativni 00:02:16, 11.12.2011
Pahor se seli iz svojega kabineta 00:02:00, 11.12.2011
Kdo so Jankovićevi volivci? 00:02:35, 11.12.2011
Bo Janković sestavil koalicijo? 00:06:27, 07.12.2011
Türk hladi povolilno vročico 00:00:45, 06.12.2011
Boj za sedeže: Pivec ali Frangež 00:02:01, 06.12.2011
Kdo bo vodil Ljubljano? 00:01:49, 06.12.2011
LDS pred razpotjem 00:00:43, 06.12.2011
SDS vztraja z Janšo 00:02:20, 06.12.2011