V LDS-u bi plače v javnem sektorju zmanjšali za pet odstotkov. Foto: BoBo
V LDS-u bi plače v javnem sektorju zmanjšali za pet odstotkov. Foto: BoBo

Večina strank, ki je Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) odgovorila, se z nižanjem plač v letih 2012 in 2013 ne strinja. V SDS-u so sicer zapisali, da je višina plač vseh zaposlenih v Sloveniji odvisna od možnosti oživitve slovenskega gospodarstva. Le v LDS-u menijo, da je vsaj petodstotno znižanje plač v javnem sektorju nujno potreben, čeprav neželen ukrep.

Za SD odstop povsem legitimen, LDS se izmika odgovoru
Na vprašanje, ali bi vlada v prihodnje lahko odstopila od veljavnih kolektivnih pogodb, so v Zaresu, TRS-u in Pozitivni Sloveniji odgovorili z "ne", saj nasprotujejo enostranskemu poseganju in odstopanju od pogodb.

V DeSUS-u so prepričani, da mora vsaka pogodbena stranka imeti možnost odstopa od kolektivne pogodbe. V SDS odgovarjajo, da enoznačnega odgovora ni, a da se zavzemajo za iskanje skupne rešitve.

Možnost odstopa od pogodbe vidijo v SD-ju in SNS-u. Kot so pojasnili v SD-ju, je odstop urejen v posamezni kolektivni pogodbi in je torej povsem legitimen. V LDS-u sicer niso odgovorili pritrdilno, niti niso zavrnili te možnosti.

Neenotno o zasebnem šolstvu
Sviz je zanimal tudi pogled strank na javno in zasebno šolstvo ter financiranje zasebnih šol in vrtcev. Najostreje proti financiranju zasebnega šolstva nastopajo v SNS-u.

Po njihovem mnenju bi se moralo zasebno šolstvo "popolnoma postaviti na lastne noge". Da zasebnih šol in fakultet oz. univerz ni mogoče financirati iz proračuna, menijo tudi v DeSUS-u. V LDS-u so mnenja, da je treba okrepiti nadzor nad vsemi, ki izvajajo javno koncesijo v šolstvu.

Denarja se ne bi dotikali
V Zaresu pa pri širjenju zasebnih šol zagovarjajo zaostritev pogojev za vpis v razvid oz. za akreditacijo za začetek delovanja, ne bi pa spreminjali vsote, namenjene financiranju zasebnega šolstva in vzgoje.

V SD-ju si želijo več naložb zasebnega sektorja v šolski sistem, sredstev za zasebne šole pa ne bi spreminjali. Prav tako v TRS-u. Zmanjšanje deleža financiranja zasebnih šol in vrtcev na 75 odstotkov pa napovedujejo v Pozitivni Sloveniji. To bi najprej storili pri visokošolskih ustanovah.

Edini, ki bi povečali delež financiranja zasebnega šolstva, so v SDS-u, vendar šele takrat, ko bodo finančni pogoji v državi takšni, da bodo omogočali blaginjo tako v javnem kot zasebnem šolstvu.