Virant meni, da je v javnem sektorju mogoče varčevati samo z racionalizacijo. Foto: BoBo
Virant meni, da je v javnem sektorju mogoče varčevati samo z racionalizacijo. Foto: BoBo

Če grem v neko podjetje in mi tam povedo, da čakajo tudi po več let, da jim neki uradnik npr. na ministrstvu za okolje izda neko odločbo, potem ta uradnik tam nima kaj iskati.

Janez Šušteršič
Rado Pezdir
Rado Pezdir svari pred bankrotom države. Foto: MMC RTV SLO

Državljanska lista Gregorja Viranta je pripravila novinarsko konferenco z naslovom Iz minusa nazaj v plus, na kateri so o politiki na področju javnih financ spregovorili predsednik stranke Gregor Virant, Janez Šušteršič in Rado Pezdir.

Virant: Rezerv je dovolj
Virant je uvodoma povedal, da je ustavitev javnega zadolževanja ena izmed treh prioritet njihove stranke, poleg pravne in pravične države ter zagona gospodarstva. Pojasnil je, da je namreč trend Slovenije na področju javnih financ zanje nesprejemljiv, saj se je drastično povečal javni dolg države, "razpon škarij" med javnofinančnimi prihodki in odhodki pa je vedno večji.

Lista Virant želi ta trend ustaviti in s tem dati jasen signal javnofinančnim trgom, da je Slovenija pripravljena hitro in učinkovito zmanjšati javno porabo. To je po Virantovih besedah pomembno tudi z vidika, da se bodo v prihodnje pogoji za obstoj držav v evrskem območju zaostrili.

"Varčevanje v javnem sektorju želimo zastaviti tako, da se varčuje z predvsem racionalizacijo in da se ne znižuje standard javnih storitev, npr. v šolstvu in zdravstvu. Rezerv je po naši oceni toliko, da lahko brez resnejših posegov v pravice dosežemo te cilje," je zatrdil.

Šušteršič: Cilj je milijarda tujih naložb na leto
Šušteršič, kandidat Liste Virant za finančnega ministra, je dejal, da je njihov cilj zmanjševanje primanjkljaja predvsem z zmanjšanjem odhodkov, saj ne želijo zviševati davkov, ker bi to po njihovem zavrlo gospodarsko rast. Odhodke bi tako zmanjšali s krčenjem izdatkov za obrambo za 10 odstotkov, z racionalizacijo institucij v javnem sektorju, javnega naročanja in z učinkovito porabo, znižanjem mase plač v javnem sektorju za 2 odstotka vsako leto, s krčenjem neučinkovitih subvencij iz proračuna in krčenjem programov po ministrstvih.

Prihodke nameravajo povečati s krčenjem sive ekonomije, z odpiranjem trgov za nove ponudnike in s poenostavitvami za s. p.-je in mala podjetja, z 1 milijardo tujih naložb in z dvigom meje za 41-odstotno obdavčitev.

Pezdir: Socialna kapica je nujna
Kar se tiče davkov, je cilj stranke tudi omejitev zgornjega zneska socialnih prispevkov na zaposlenega. Pezdir je poudaril, da je socialna kapica eden izmed nujnih pogojev, če želimo znižati stroške dela, predvsem za visokokvalifirane delavce.

V nadaljevanju je govoril predvsem o redukciji odhodkov v zdravstu. "Danes imamo zdravstveni sistem, ki ne financira samo zavarovanja državljanov, ampak se trudi, da tudi farmacija in dobavitelji dobivajo prihodke. Ne lagati samemu sebi, zdravstvenega sistema že dolgo nimamo zaradi bolnikov," je poudaril.

Kot konkretne ukrepe je navedel znižanje veledrogerijskih marž na evropsko povprečje, prehod na centraliziran sistem naročanja medicinskih amterialov in pripomočkov, ustvarjanje standardov pri delu, stroškovni nadzor nad zdravili in prehod SPP-jev (akutna bolnišnična obravnava) in zelene knjige (specialistične ambulante) na stroškovno obravnavanje na 10 odstotkov od 1,8 milijarde evrov.

Grozi Sloveniji bankrot?
Pezdir je ob koncu opozoril, da smo po napovedih nekaterih analitikov peta najbolj rizična država za bankrot v EU-ju in da 7-odstotna obrestna mera ni le psihološka, temveč "odzvanja" besedo bankrot.

"Če hočemo, da nas ujame realnost, nas bo ujela v stečaju. To ni več šala, lahko, če želite, še naprej nadaljujemo lepotno tekmovanje, predlagam pa, da potem nekdo sprejme odgovornost čez štiri leta," opozarja Pezdir.

Če grem v neko podjetje in mi tam povedo, da čakajo tudi po več let, da jim neki uradnik npr. na ministrstvu za okolje izda neko odločbo, potem ta uradnik tam nima kaj iskati.

Janez Šušteršič