Radovan Žerjav želi povečati samooskrbo Slovenije. Foto: BoBo
Radovan Žerjav želi povečati samooskrbo Slovenije. Foto: BoBo

Dober teden pred volitvami se SLS na javnomnenjskih anketah vzpenja, je ob obisku ljubljanske tržnice poudaril predsednik SLS-a Radovan Žerjav. Verjame, da bo SLS to nadaljeval do volitev, ko bodo "dosegli vrhunski rezultat".

Žerjav meni, da so po volitvah mogoče vse koalicije, verjame pa, da bo zagotovo ena opcija tudi vlada desnega političnega pola. Na vprašanje, ali si take vlade želi, pa odgovarja z besedami, da bodo morali v prihodnjem mandatu vsi sodelovati in izkazati več konstruktivnosti, ne glede na to, "na kateri strani se bodo znašli, in ne glede na to, ali bo leva, desna ali mešana koalicija".

Hrana – strateška dobrina
SLS si bo prizadeval, da bodo samooskrbo v prihodnjem mandatu dvignili na tako raven, da bomo poleg zajtrka lahko pridelali še za kosilo. "V tem trenutku si pridelamo samo za zajtrk," je dejal.

Med ukrepi na tem področju SLS predvideva spodbudo gradnje mestnih tržnic po Sloveniji in tudi formiranje verige trgovin, ki bodo ponujale izključno slovensko oziroma lokalno pridelano hrano, kar bi morda lahko storili po zadružnem sistemu.

Vzpostaviti je treba prodajne poti, ki bodo slovenskim kmetom omogočile prodajo pridelkov porabnikom. To je zdaj ob velikih trgovcih za male kmete veliko težje, ugotavlja predsednik SLS-a.