Ali poznate?
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
V severni Evropi, kjer kosmulje zelo cenijo, se je gojenje razširilo v 15. in 16. stoletju.

Dodaj v

Kosmulje

Nanje so resnično nori Britanci
14. julij 2006 ob 13:48
MMC RTV SLO

Ime pove veliko - kosmulje so malo jagodičevje, sadeži pa so pokriti s "puhastimi dlačicami".

Kosmulja je doma na severni polobli, natančneje v Evropi zahodni Aziji. Posamezne sorte kosmulj so se prilagodile na različna tla in podnebne razmere.

Najbolj jim ustreza nekoliko hladnejše podnebje zmerno toplega pasu - na obali Norveške uspevajo do 63 stopinj severne zemljepisne širine. Grmi zrastejo od enega do treh metrov visoko, goste veje pa so zelo trnate. Zato je obiranje zamudno, v velikih nasadih pa jih obirajo kar strojno. Lupina je lahko puhasta ali gladka, največkrat zelena, redkeje pa bela, rumena ali rdeča. Meso, v katerem so drobna črna semena, je nekoliko trpko. Kosmulje so zelo podobne ribezu, a plodovi se večji kot ribezove jagode.

Sveže najbolj teknejo
Najboljše so sveže obrane kosmulje, sicer pa v hladilniku zdržijo nekaj dni. Ko jih kupujemo, smo pozorni, da so enakomerno obarvane ter da niso povsem trde, saj v tem primeru lupina rada poči. Pred uporabo odstranimo peclje in cvetne nastavke, sadežev pa ne namakamo v vodi, ampak jih le oplaknemo. Kosmulje so primerne tudi za zamrzovanje. Vsebujejo veliko vitamina C in vitamina B1, kalija, fosforja in železa. Pospešujejo prebavo in delujejo diuretično, nekoč pa so jih uporabljali proti slabokrvnosti in celo slabim živcem.

In kosmulje v kuhinji?
Največkrat pristanejo v marmeladi, omaka iz kosmulj lepo paše k mesu, seveda pa so odlične tudi v sladicah - v tortah, kremah, piškotnih zloženkah.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kuharski recepti - Ali poznate ...
link
Zelena
1
17. januar 2007 ob 12:32 Zelena (Apium graveolens) je zelenjava, ki se velikokrat znajde na lestvicah najbolj zdravih živil, z gojenjem pa so razvili tri vrste zelene: gomoljno, listno in stebelno.
Več novic ...
Ali poznate?
link
Zgodilo se je 14. februarja leta ...
14. februar 2009 ob 00:00 14. februarja praznujemo praznik svetega Valentina (Saint Valentine ali Saint Valentinus).
Več novic ...
Kazalo