Z matematično razlago vam pokažemo, kako bi se lahko izognili zastojem, ki redno nastajajo brez očitnega razloga. Foto: MMC RTV SLO
Z matematično razlago vam pokažemo, kako bi se lahko izognili zastojem, ki redno nastajajo brez očitnega razloga. Foto: MMC RTV SLO

V prometu nastajajo zastoji iz različnih razlogov, od zoženj zaradi del na cesti, nesreč ali kakšnih drugih posebnosti. Zlasti v prometnih konicah pa nastajajo tudi takšni zastoji, ki za nastanek nimajo očitnega razloga in jim pravimo fantomski zastoji. A tudi te je mogoče razložiti. S pomočjo mladih matematikov smo odkrivali tudi, kako jih je mogoče odpraviti.

V Celju so bili prejšnji teden kar štirje strokovni sejmi – logistike, tovornih vozil, servisiranja in motoopreme, ki so našteli več kot 17.400 obiskovalcev. Iz bogate obsejemske kongresne dejavnosti smo vam predstavili tri glavna sporočila sporočila celjskih posvetov.

V novicah smo pokazali glavne lastnosti nove mazde CX-5 in nove honde civic, ki sta zapeljali na slovenske ceste ter izpostavili stranske zaščite pod prikolicami tovornjakov, ki lahko rešijo številna življenja, in Volkswagnovega športnega malčka up GTI.

Pod testni drobnogled smo tokrat vzeli tri zelo različne avtomobile. Preizkusili smo namreč hibridni hyndai ioniq, ki meče rokavico toyoti prius, prenovljeno škodo octavio v karavanski različici z odlično kombinacijo turbodizelskega stroja in dvosklopčnega menjalnika ter abarthovo različico prerojenega roadsterja 124 spiderja, ki je kot naročen za številne slovenske zavite ceste.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Mazda CX-5 Foto: MMC RTV SLO
Honda civic Foto: MMC RTV SLO
Angel wing Foto: MMC RTV SLO
Volkswagen up GTI Foto: MMC RTV SLO
Hyundai ioniq Foto: MMC RTV SLO
Škoda octavia Foto: MMC RTV SLO
Abarth 124 spider Foto: MMC RTV SLO