Foto:
Foto:
V Faludži potekajo srditi spopadi.
Prebivalci Faludže med razbitinami, ki so jih povzročili napadi ameriške vojske.

Pred tem so poročali, da je bil v eksploziji v bagdadski četrti Dora, ki naj bi bila delo samomorilskega napadalca, ubit en Iračan. Vsi mrtvi so civilisti, med njimi pa je tudi štiričlanska družina.

Ameriška vojska je pojasnila, da je bilo v avtomobilu nameščenih 135 kilogramov razstreliva, eksplozija pa je odjeknila, ko se je mimo peljal avtomobil iraške policije.

Prijet predstavnik Faludže
Ameriški marinci so prijeli glavnega predstavnika prebivalcev Faludže Khaleda Al Džumailija in šefa lokalne policije. Prijeta sta bila medtem, ko sta svoji družini peljala v varno zatočišče izven mesta. Skupaj z njima je vojska prijela še dva mestna policista.

Ameriška vojska je ponoči začela silovit napad na iraške upornike v Faludži. V mestu je odjeknilo več močnih eksplozij. V napadu naj bi poleg pehote sodelovala tudi vojaška letala.

Po poročanju ameriške vojske naj bi med ofenzivo porušili več hiš in objektov, ki so jih skrajneži uporabljali za svoje delovanje. Prebivalci Faludže so doslej sicer zanikali, da bi bil jordanski terorist Abu Musab Al Zarkavi v mestu, Američane pa so obtožili, da bombardirajo hiše civilistov.

Alavi opozarja upornike


Predsednik začasne iraške vlade Ijad Alavi je v sredo upornike opozoril, da bodo doživeli veliko ofenzivo, če ne bodo izročili Al Zarkavija in njegovih privržencev. Oblasti bi namreč rade prevzele nadzor nad Faludžo še pred januarskimi volitvami.

Zarkavijeva skupina je v četrtek prevzela odgovornost za bombne napade v središču Bagdada, kjer je umrlo deset ljudi. Sprva so sicer poročali o petih žrtvah, nato pa je število naraslo. Med njimi naj bi bili tudi štirje Američani.

Pri Bagdadu ubit politik
Oboroženi skrajneži so na poti južno od Bagdada ubili uradnika stranke Nacionalna demokratična koalicija Kamela Al Jasirija. Skrajneži naj bi ga ubili v Latifiji, ki ni pod nadzorom koalicijskih sil.