Foto:
Foto:

Za sod nafte light je bilo tako na newyorški borzi potrebno odšteti še 48,43 dolarja za sod, kar je okoli 7 dolarjev ali 12 odstotkov manj kot v času, ko je črno zlato doseglo rekordno vrednost.

Takrat je bilo treba za isto količino odšteti 55,67 dolarja. Cena nafte brent je na londonski borzi padla na 45,95 dolarjev za sod.

Strokovnjaki niso enotnega mnenja o tem, ali je padec cen že mogoče oceniti kot prelomno točko ali pa gre samo za rahel popravek cen v sicer letošnji strmi rasti cen nafte.

Težave že na obzorju
Sicer pa so v organizaciji Opec, ki nadzoruje več kot polovico svetovnega izvoza surove nafte, dvignili proizvodnjo na 30 milijonov sodov na dan. Prav te dodatne količine nafte na trgu so pomagale pri vzpostavitvi ameriškega naftnega trga, ki so ga poleg predsezonskega povpraševanja omajale še naravne nesreče v Mehiškem zalivu.

Kljub temu pa v kartelu že opozarjajo na možnost ponovne motnje v oskrbi svetovnih trgov. Tako so delavci v nigerijski naftni industriji zaradi slabih razmer za 16. november napovedali splošno stavko, pa tudi iz Kuvajta so prišle novice o zakasnitvi za december napovedanem povišanju dnevnih količin načrpane nafte.