Foto:
Foto:
LDS se je pripravljen pogajati.
Po Pahorjevih besedah naj ne bi bilo enotnih pogledov na sodelovanje združene liste v Janševi vladi.
Bajuka naj bi zanimalo finančno ministrstvo.

Zato so se dogovorili, da bo kandidat za mandatarja do srede napisal pisno ponudbo o tem.


Svoje mnenje o oblikovanju vladne koalicije lahko izrazite na forumu.

V LDS-u za zdaj prevladuje načelo, da bi ob siceršnji pripravljenosti na pogovore ostali v opoziciji. Stranko namreč po nekaterih namigih čaka živahno in naporno obdobje prestrukturiranja. Uradni koraki naj bi bili storjeni na kongresu v začetku prihodnjega leta, lahko pa tudi prej, saj so se iz nekaterih delov stranke že začele pojavljati zahteve po odhodu Antona Ropa z vodilnega mesta Liberalne demokracije Slovenije.

Rop je po pogovorih z Janšo povedal, da se želijo pogajati o morebitnem sodelovanju v koaliciji, zato bodo preučili ponudbo SDS-a, vendar pa dvomi v možnost, da bi LDS na koncu res pristal v koaliciji.

Sicer pa se v poslanski skupini LDS-a še niso odločili, ali bodo v DZ-ju podprli Janšo za mandatarja. Odločitev naj bi sprejeli neposredno pred sejo državnega zbora.

ZLSD v opozicijo
Janša se je konec prejšnjega tedna srečal s predsednikoma Združene liste in Slovenske ljudske stranke. Odločitev, ki smo jo najbolj nestrpno pričakovali prejšnji teden, je bila vsekakor opredelitev Združene liste do vstopa v Janševo vlado.

Področje zdravstva usklajeno
Predstavniki SDS-a in DeSUS-a so se dokončno uskladili o področju zdravstva, je po koncu današnjih pogovorov povedal Andrej Bručan (SDS). Na področju zdravstvenega zavarovanja so se v celoti zedinili za koncept zavarovanja, ki bo temeljil na solidarnosti in bo z uvedbo izravnalnih shem pripomogel tudi k izboljšanju nenormalnih odnosov med posameznimi zavarovalnicami. Pogovarjali so se tudi o možnostih delovanja svobodnih zdravnikov in se dogovorili, da bodo preučili vse možnosti, da se tak način dela začne na vseh nivojih.

SLS skrbi regionalni razvoj
Ne preveč dobre volje se je v petek zdel tudi predsednik ljudske stranke Janez Podobnik, saj Janša očitno noče prisluhniti njegovemu predlogu, naj bo v novi vladi tudi pravo ministrstvo, ne le takšno brez listnice, ki bo skrbelo za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Kdo bo finančni minister?
Zadrega z Novo Slovenijo pa je trenutno še najbolj povezana s pravo kadrovsko mero za Andreja Bajuka, saj je namigov, da naj bi Janša v svojo vlado skušal potegniti zdajšnjega finančnega ministra Dušana Mramorja, precej.