Vinjete so slovenski vozniki in voznice dobro sprejeli. Foto: Dars
Vinjete so slovenski vozniki in voznice dobro sprejeli. Foto: Dars

V spletni anketi so zajeli 71 odstotkov moških in 29 odstotkov žensk, starih od 18 do 74 let, ki so morali odgovoriti na več vprašanj v povezavi z uporabo vinjet.

Rezultati so razkrili, da velika večina voznikov in voznic, kar 96 odstotkov, kupi letno vinjeto, le odstotek mesečno, dva odstotka pa tedensko nalepko. V gospodinjstvih z več avtomobili jih ima dobra polovica (52 odstotkov) vinjeto le na enem vozilu, v kar 87 odstotkih primerov je to na avtomobilu, ki je največ v uporabi. Na AMZS-ju so voznike vprašali tudi, kdaj kupijo vinjeto in kdo jo zamenja. "Ljudje jih kupijo januarja (46 odstotkov vprašanih) in decembra (43 odstotkov), le manjši delež voznikov (11 odstotkov) pa med letom," je pojasnil Robert Štaba, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije.

Vinjete za leto 2016 so kovinsko zelene barve. Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Uporabniki motornih koles (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Cena letne vinjete za kombije (cestninski razred 2B) znaša 220 evrov, cena mesečne 60 evrov in cena tedenske 30 evrov.

Vinjetam se ne bi odrekli
Večina kupcev vinjeto na svoj avtomobil nalepi sama (85 odstotkov), 15 odstotkom voznikov in voznic pa jih zamenja sorodnik ali kdo drug. Pri vprašanju, kako zoprno opravilo je zanje menjavanje vinjete, so anketiranci izrazili različna mnenja: tretjini (33 odstotkov) voznikov se zdi menjavanje vinjete zoprno opravilo, skoraj polovici (46 odstotkov) pa ne. Ženskam in mlajšim voznikom se zdi menjavanje vinjete bolj zoprno opravilo kot moškim in starejšim voznikom.

Kljub naštetemu pa anketiranci podpirajo njihovo uporabo: 71 odstotkov vprašanih bi raje imelo vinjeto kot sprotno cestninjenje (29 odstotkov).

Kako odstraniti vinjeto?

.

Na AMZS-ju so podali tudi nasvete za zamenjavo vinjete. Ta se lažje odstrani, če je vetrobransko steklo ogreto, nalepko in lepilo najlažje s stekla odstranimo s primernim strgalom, kakršen je npr. pripomoček za čiščenje steklokeramičnih kuhalnih plošč, in z uporabo vode ali čistila za steklo. Pri namestitvi nove vinjete je treba biti pozoren, da se ta ne poškoduje.