Različica z opcijsko plastično karoserijo. Foto: Uradna stran proizvajalca
Različica z opcijsko plastično karoserijo. Foto: Uradna stran proizvajalca

Smart-Kart, pametni električni gokart, je namenjen otrokom, starim od pet do devet let. Kar odlikuje to pametno igračo, je namenska aplikacija za pametne telefone, ki staršem zagotavlja oddaljen nadzor nad gokartom. S pomočjo aplikacije, ki z vozilcem komunicira preko brezžičnega Wi-Fi omrežja, lahko starši nastavijo najvišjo hitrost, ki jo bo gokart dosegel, območje delovanja gokarta, ki ga otrok posledično ne bo mogel zapustiti ali izbere prestavo na samem gokartu. Da bo otrok med vožnjo čim bolj varen so pametni gokart, po vzoru novodobnih avtomobilov, opremili tudi s sistemom za preprečevanje naleta. Naročiti je mogoče tudi plastično karoserijo.

Gokart poganjata dva neodvisna elektromotorja, vsak z močjo 250 vatov, ki ob osnovni bateriji nudita približno tričetrturno zabavo, z baterijo s povečano kapaciteto pa do uro in pol vožnje. Najvišja hitrost gokarta, če starši v aplikaciji ne nastavijo nižje vrednosti, je 19 km/h. Čeprav gre za električno vozilo, bo to vseeno navduševalo z različnimi zvoki, ki jih bo predvajalo prek vgrajenih zvočnikov. Mogoče bo izbirati med različnimi zvočnimi kulisami, ki bodo na voljo v aplikaciji.

Toyota Camette
Da ideja ni iz trte izvita, govori podoben projekt, ki ga je že leta 2012 predstavila Toyota. Toyotin Camatte je pomanjšan električni avtomobil, ki je prilagojen otrokom. Ti lahko z njim izkusijo odrasli svet in sami doživijo upravljanje avtomobila. A v tem primeru gre dejansko za avtomobil, v katerem se lahko peljejo tudi 3 osebe, tako lahko otrok zapelje svoja starša in jima pokaže svoje spretnosti.

Kljub na prvi vtis visoki ceni utegne biti omenjeni gokart zanimiva izbira za starše prav zaradi nadzornih in varnostnih pripomočkov, ki jih prinaša. A ne moremo mimo misli, da utegnemo s tovrstnimi pripomočki otroka prikrajšati za vzgojo, ki temelji na zaupanju in razvoju njegove samostojnosti. Pri kolesarjenju, denimo, je otrok tisti, ki upošteva navodila staršev, in ne kolo. Ne smemo pozabiti, da je s kolesom otrok tudi fizično aktiven, kar je v dobi razmaha prenosnih pametnih naprav, zaradi katerih se otroci čedalje manj gibljejo, nezanemarljivo.