Audi bo v Frankfurtu razkril koncept e-tron quattro. Foto: Audi
Audi bo v Frankfurtu razkril koncept e-tron quattro. Foto: Audi

Audi je s skico najavil prihod svojega prvega popolnoma električnega športnega terenca. Na trgu bo leta 2018, še prej, že septembra letos, pa bodo Nemci na avtomobilskem salonu v Frankfurtu javnosti pokazali konceptno vozilo e-tron quattro.
Audi bo v Frankfurtu pokazal konceptno vozilo, znano pod imenom C-BEV. Električni športni terenec, prvi Audijev volumenski električni model športnega terenca, bo konkurent prihajajočemu modelu tesla model X.
V Ingolstadtu obljubljajo, da bo doseg s polno baterijo 500 kilometrov. To je več od aktualne limuzine tesla model S, ki lahko s polno baterijo prevozi 435 kilometrov poti, in tesla model X, ki bo omogočala doseg med 270 in 365 kilometri.
Med Q5 in Q7
Štirisedežni serijski model naj bi se imenoval Q6, po velikosti pa ga uvrščajo med modela Q5 in Q7. Športni terenec bodo poganjali trije elektromotorji, eden na sprednji in dva na zadnji osi. Tehnologija je podobna kot pri električnem športnem modelu R8 e-tron, ki ima domet z enim polnjenjem baterije 450 kilometrov.
Audi tehničnih karakteristik ne izdaja, nemški specializirani avtomobilski mediji pa pišejo, da bo imel okoli 368 kilovatov moči in 700 Nm navora. Nova tehnologija baterij, Audi je za partneja pri razvoju izbral LG in Samsung, ter nizek koeficient zračnega upora - Audi navaja podatek, da je koeificient 0,25, kar je najmanj med športnimi terenci - naj bi jim olajšala podaljšanje avtonomije. Podvozje je povsem zaprto, na karoseriji pa ima gibljive elemente, ki omogočajo boljši pretok zraka mimo karoserije.
Velike litij-ionske baterije so nameščene med sprednjo in zadnjo os, pod potniško kabino, kar vozilu omogoča dobro razporeditev teže. Serijski SUV bo narejen na drugi generaciji Volkswagnove modularne platforme MQB, ki omogoča zmanjšanje skupne mase vozila. Pri Audiju v povezavi s konceptnim vozilom omenjajo še napredne OLED-žaromete.