Novi 3-vratni in 5-vratni modeli so opremljeni s celostno prenovljeno zasedbo motorjev in dodatnimi ukrepi za zmanjšanje porabe goriva in vrednosti emisij. Foto: BMW
Novi 3-vratni in 5-vratni modeli so opremljeni s celostno prenovljeno zasedbo motorjev in dodatnimi ukrepi za zmanjšanje porabe goriva in vrednosti emisij. Foto: BMW

BMW je aktualno generacijo serije 1 predstavil leta 2011, najprej s petimi vrati, leto kasneje pa še s tremi vrati. Ob prenovo je poudarek bolj kot na obliki, na izpopolnjeni tehnologiji pogonskega sklopa.
Modificirana oblika zunanjosti in notranjosti vključuje na novo zasnovane ledvičke in večje odprtine za zrak. Žarometi imajo bolj plosko geometrijo. V sklopu osnovne opreme so opremljeni z LED dnevnimi lučmi, medtem ko je polna LED izvedba na voljo v sklopu dodatne opreme. Prenovljene zadnje luči prihajajo v značilni obliki črke "L" z vidnimi LED lučmi. V potovalnem prostoru so samodejna klimatska naprava, radio professional in operacijski sistem iDrive s 6,5 palčnim prikazovalnikom integriranim v instrumentalno ploščo kot prostostoječi zaslon del osnovne specifikacije.
Nova generacija motorjev
Na izbiro so trivaljni in štirivaljni pogonski agregati ter posodobljen trilitrski šestvaljnik v modelu M135i. Na čelu po učinkovitosti je 116d efficientdynamics edition s 85 kilovatov moči, ki po tovarniških meritvah obljublja porabo 3,4 litra na 100 kilometrov ob vrednosti emisij CO2 89 gramov na kilometer po evropskem testnem krogu. Šestvaljni vrstni motor zmore pet kilovatov moči več, kar pomeni 240 kilovatov moči. M135i je na voljo tudi v različici s štirikolesnim pogonom xDrive.
Namesto osnovno vgrajenega 6-stopenjskega ročnega menjalnika je iz sklopa dodatne opreme mogoče izbrati 8-stopenjski menjalnik steptronic, ki ponuja tudi upravljanje prestavljanja s podporo navigacijskih podatkov.
Sistemi za pomoč vozniku
Izbira sistemov za pomoč vozniku sedaj vključuje sistem aktivnega asistenta za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go. Najnovejša generacija sistema za pomoč pri parkiranju omogoča bočno parkiranje na ozka parkirna mesta, omejena z dvema ovirama ali samo na eni strani, ter tudi samodejno prečno parkiranje. Elementi, kot so driving assistant s funkcijo kamere, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in prikaz omejitve hitrosti z informacijami o prepovedi prehitevanja, so prav tako na voljo.
Vsi modeli nove modelne serije so osnovno opremljeni z vgrajeno SIM kartico, ki omogoča uporabo klica v sili, na voljo je dostop do spletnih mobilnih storitev iz sklopa dodatne opreme. Preko aplikacij se lahko v avtomobil integrira dodatne spletne storitve, s katerimi se upravlja preko sistema iDrive. Novi navigacijski sistem professional ponuja samodejno posodabljanje cestnih kart, s pomočjo mobilnega telefona preko vgrajene SIM kartice, ki je tri leta po registraciji avtomobila brezplačna.