Do konca leta 2018 naj bi pri podjetju Tesla Motors izdelali kar 430 tisoč primerkov modela 3. Foto: Tesla Motors
Do konca leta 2018 naj bi pri podjetju Tesla Motors izdelali kar 430 tisoč primerkov modela 3. Foto: Tesla Motors

Vizionar iz Silicijeve doline in oče podjetja Tesla Motors, Elon Musk serijskega izvedbe modela 3 še ni razkril, vendar verjame, da lahko z njim že v prvem letu prehiti mercedes razreda C in BMW serije 3.

Musk napoveduje, da bodo pri Tesli julija proizvajali tisoč primerkov modela 3 na teden. Avgusta bo to število naraslo na dva tisoč, septembra na štiri tisoč oziroma pet tisoč do konca letošnjega leta, do konca leta 2018 pa bodo izdelali že 10 tisoč primerkov na teden.

Če se bodo te napovedi uresničile, bo kalifornijsko podjetje do konca prihodnjega leta izdelalo 430 tisoč avtomobilov, s čimer bi preseglo število prodanih električnih avtomobilov na svetu v letu 2016.

Upoštevajoč model 3 in model X naj bi podjetje Tesla Motors prihodnje leto izdelalo najmanj 500 tisoč električnih avtomobilov.

Bloombergov analitik za nove energije in električna vozila, Salim Morsy navaja, da bi glede na dosedanja gibanja na trgu električnih avtomobilov to bil neverjeten uspeh. Ob tem dodaja, da se to sicer lahko zgodi, a prepričan je, da se ne bo.

Najprej zaposlenim
Zato da bi jim avtomobile uspelo čim prej dostaviti svojim strankam, bodo nekaj tisoč primerkov modela 3 najprej dobili zaposleni, kar bo omogočalo preprostejše odpravljanje morebitnih poporodnih težav. Poleg tega bodo najprej na voljo osnovne različice tega modela, bolj zapletene, z dvema motorjema in bolj zmogljive izvedbe pa bodo prišle na trg od šest do devet mesecev pozneje.