Britanci so že predstavili koncept vozniškega dovoljenja v digitalni obliki. Foto: Tviter
Britanci so že predstavili koncept vozniškega dovoljenja v digitalni obliki. Foto: Tviter

V Veliki Britaniji razvijajo digitalno različico vozniškega dovoljenja, poroča britanska agencija, odgovorna za podeljevanje vozniških dovoljenj za vožnjo z vozili (DVLA).
Vodilni DVLA-ja Oliver Morley je na Twiterju objavil fotografijo prototipa digitalnega vozniškega dovoljenja, ki se prikaže kar na zaslonu pametnega telefona.
Morley je pojasnil, da trenutno ne obstaja prav nikakršen časovni okvir, kdaj bi lahko zaživela aplikacija, ki bo omogočila uvedbo nove tehnologije. Pri DVLA-ju so pojasnili, da z aplikacijo ne nameravajo nadomestiti klasičnega vozniškega dovoljenja, ampak bi utegnili kmalu voznikom in voznicam ponuditi alternativo. Morley je tudi pojasnil, da bo pred uvedbo zagotovljena stoodstotna varnost.
Analitiki prepričani, da je čas za digitalizacijo
Tovrstne aplikacije že omogočajo zamenjavo papirnatih letalskih kart in raznih plastičnih kartic, ki omogočajo popuste v trgovinah, celo plačevanje in imajo za zagotavljanje varnosti dodatno kodo.
Analitik pri CCS Ben Wood o tovrstnih aplikacijah pravi: "Varnost na področju digitalnega plačevanja je močno napredovala, zato ne vidim ovire, da bi na pametne telefone prenesli tudi vozniška dovoljenja. V Veliki Britaniji je zelo malo ljudi, ki nimajo pametnega telefona. Zato je to logičen korak naprej."