DB11 je najpomembnejši novi model Aston Martina po modelu DB9, ki so ga predstavili leta 2003. Foto: Aston Martin
DB11 je najpomembnejši novi model Aston Martina po modelu DB9, ki so ga predstavili leta 2003. Foto: Aston Martin

Aston martin DB11 je zamenjava za model DB9. Narejen je na povsem novi platformi, pod motornim pokrovom je V12 twin-turbo motor s 441 kilovatov moči, z mesta do 100 km/h pospeši v 3,9 sekunde, najvišja hitrost je 320 km/h.
Iz podjetja Aston Martin je že lani pricurljala vest, da bo angleški proizvajalec športnih avtomobilov naslednjih sedem let vsako leto predstavil po en nov model, ki bo imel življenjski cikel sedem let. Ne glede na številne novosti bodo pri Aston Martinu proizvodnjo omejili na največ 7.000 proizvedenih vozil na leto, s čimer želijo ohraniti ekskluzivnost.
Prvi v sodelovanju z Mercedesom AMG
Ena izmed novosti je aston martin DB11, naslednik modela DB9, ki so ga Angleži javnosti uradno razkrili na avtomobilskem salonu v Ženevi. To je prvi model znamke Aston Martin, pri katerem so vknjižili partnerstvo z Mercedesovim športnim oddelkom AMG. Poleg prvega V12 twin-turbo motorja, ki je v prid večji ekonomičnosti (nižji porabi goriva in nižjim izpustom emisij) opremljen s sistemom za izklop valjev, bo v prihodnjih mesecih v DB11 sledil še manjši 4,0-litrski V8 motor iz Mercedesovega AMG-ja.
5,2-litrski aluminijasti V12 motor razvije 447 kilovatov moči in 700 Nm navora. Pospešek od 0 do 100 km/h je 3,9 sekunde, najvišja hitrost je 320 km/h. Za prenos moči na kolesa skrbi 8-stopenjski samodejni menjalnik.
Med vgrajenimi sistemi za varnost in udobje izpostavljamo ogrevane spominske električno nastavljive sedeže, radarski tempomat, 360-stopinjsko kamero, satelitsko navigacijo ...
Pri Aston Martinu imajo v načrtih tudi proizvodnjo različice DB11 volante, ki jo bodo predstavili leta 2017.