Fiat bo mestnega križanca ponudil v več kot 100 državah po vsem svetu, tudi v ZDA. Foto: Fiat
Fiat bo mestnega križanca ponudil v več kot 100 državah po vsem svetu, tudi v ZDA. Foto: Fiat

Glavna Fiatova novica iz avtosalona v Parizu je širitev družine 500 na dolgo pričakovani model 500X.
Fiat je meseca maja, v petletnem načrtu, med drugim najavil širitev družine 500. Prvi rezultati so že vidni. V Parizu je končno razkrit dolgo opevani 500X, ki je bil novinarjem v predserijski obliki predstavljen že leta 2012.
Avtomobil je Fiatova različica novega Jeepovega modela renegade, s povsem drugačnim dizajnom. Oba modela proizvajajo v Fiatovi tovarni Melfi, v Italiji. Novi mestni križanec bo na prodaj v dveh oblikovnih različicah, urbani in terenski, za tiste, ki se radi zapeljejo tudi zunaj asfaltiranih cest.

350-litrski prtljažnik
Urbana različica v dolžino meri 425 centimetrov, robustnejša terenska dva centimetra več. Širok je 161 centimetrov, visok pa 180 centimetrov. Prostornina prtljažnega prostora je 350 litrov. Pri Fiatu obljubljajo veliko možnost prilagajanj okusom z različnimi barvnimi kombinacijami. Kupci bodo lahko izbirali med 13 barvami zunanjosti in osmimi različicami platišč velikosti 16-, 17- in 18-palcev.
Motorno paleto sestavljajo številni bencinski in dizelski pogonski agregati ter trije menjalniki, petstopenjski in šeststopenjski ročni menjalnik ter devetstopenjski samodejni menjalnik, ki je namenjen modelom z vsekolesnim pogonom (4WD).
Oprema vključuje šest zračnih blazin, luči za meglo, elektronski sistem stabilnosti (ESC), različice s pogonom na prednji osi imajo sistem traction plus za boljši oprijem na spolzki podlagi, bogat je nabor asistenčnih varnostnih sistemov, kot so sistem za opozorilo pri zapuščanju voznega pasu (lane assist), sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu (blind spot assist), kamera za vzvratno vožnjo ...
Voznik bo lahko izbiral med tremi voznimi načini (samodejni, športni in kombinirani), ki vplivajo na odzivnost motorja, zaviranje, odzivnost volanskega mehanizma in prestavna razmerja.