Že ob lansiranju vozila bo na voljo tudi nova modra barva karoserije. Foto: Citroën
Že ob lansiranju vozila bo na voljo tudi nova modra barva karoserije. Foto: Citroën

DS se bo na avtomobilskem salonu v Ženevi javnosti predstavil samostojno, brez Citroëna. Predstavil bo prenovljeni DS5.
DS se je v okviru znamke Citroën umestil kot premim znamka, ki od letos naprej na trgu nastopa samostojno. DS5 je za znamko DS sinonim za "admiralsko ladjo." Za prednji del je značilna vertikalno umeščena šestkotna okrasna maska, ki nosi logotip DS. Tako kot DS 3 in DS 3 cabrio se ponaša s prenovljenim svetlobnim podpisom znamke prek novih žarometov, ki združujejo tehnologiji diod LED in ksenonskih luči ter nove gibljive smernike.
Od zadaj bolj mogočno postavo zagotavljajo izjemno široki koloteki, dodatno pa še dvojno ustje izpušne cevi, ki je integrirano v zadnji odbijač. K prepoznavnemu videzu zadnjega dela prispeva tudi šest vodnikov, ki poskrbijo za svetlobni podpis.
Oblikovalci po ideje v svet aeronavtike
Notranji ambient spominja na svet aeronavtike. To najbolje ponazarja ravno streha v obliki pilotske kabine (cockpit). Voznikovo mesto je zasnovano okoli voznika, tako da so vsa glavna upravljalna stikala združena na dveh sredinskih konzolah, eni na spodnjem delu in drugi na strehi, podobna pa so potisnim tipkam, vrtljivim gumbom in klecnim stikalom po zgledu aeronavtike.
Zaslon na dotik v barvah je del novega sistema, ponuja preprost dostop do vseh funkcij vozila (od navigacije do glasbe) in omogoča bolj enostavno ergonomsko zasnovo potniškega prostora (na sredinski konzoli je na primer 12 gumbov manj). Zaslon zadnje generacije omogoča tudi uporabo storitve new mirror screen, to pomeni podvojitev prikaza s pametnega telefona za varno uporabo aplikacij.
Veliko udobja in tehnike
Za dodatno varnost je na voljo DS connect box s paketom SOS & assistance. To je sistem, ki omogoča samodejni klic v sili in klic asistence na cesti z lokalizacijo vozila ter v primeru težav pošlje na kraj nezgode ustrezne intervencijske službe. Za zagotovitev več udobja in varnosti so odslej na voljo novi paketi, kot so virtualna servisna knjižica (samodejno spremljanje števila prevoženih kilometrov in opozorilo o predvidenih servisnih pregledih), ekovožnja (osebni nasveti na podlagi ugotovljenega sloga vožnje) in poročilo o uporabi (s povzetkom uporabe vozila), lokalizacija vozila, prikaz opravljenih poti in informacije o uporabi vozila v primeru izposoje; geolokalizacija vozila v primeru kraje, prvič je za DS5 na voljo mobilna aplikacija MyDS, združljiva s sistemom iOS/Androïd. Ta uporabnika spremlja na poti (pred, med in po vožnji) ter mu nudi intuitivne in inovativne storitve. Uporabnik ima tako na voljo vse informacije o svojem vozilu in ponudbe, ki so na voljo za vsakega kupca vozila DS posebej.
Za udobje izmed zanimivejših funkcij skrbi inteligentni sistem za krmiljenje spodrsavanja pogonskih koles, masažni električni sedeži s spominsko nastavitvijo položaja, prostoročni dostop in zagon vključno za zadnja vrata ...
Tudi hibrid
Motorno paleto sestavlja najnovejša generacija bencinskih in dizelskih motorjev skupine PSA (Peugeot-Citroën) z močjo od 88 do 154 kilovatov moči. V prvotnem DS 5 je bila lansirana tudi hibridna dizelska tehnologija, ki so jo namenili tudi novincu. Ta pogonski sklop združuje vozne zmogljivosti dizelskega motorja HDi in električnega pogona s skupno 147 kilovatov moči.