Eksplozije v desetem največjem pristanišču na svetu, v kitajskem Tjandžinu, so uničile na tisoče vozil. Foto: EPA
Eksplozije v desetem največjem pristanišču na svetu, v kitajskem Tjandžinu, so uničile na tisoče vozil. Foto: EPA

Na tisoče avtomobilov vsaj štirih proizvajalcev vozil je bilo uničenih v eksploziji v kitajskem pristanišču v Tjandžinu, poročajo kitajski mediji.
V silovitih eksplozijah in ognju, ki se je v trenutku razširil in so ga gasilci krotili več dni, je bilo uničenih vsaj 2.750 volkswagnov. V bližini, kjer so se zgodile eksplozije, ima namreč nemški proizvajalec vozil shranjena vozila.
Volkswagen je v obvestilu za javnost zapisal, da še ne vedo, koliko vozil je bilo uničenih v eksplozijah. Ker je pristanišče v Tjandžinu uničeno in zaprto, bodo vozila zdaj na ladje natovarjali v pristaniščih v Šanghaju in Guandžuju, sporočajo iz Wolfsburga.
"V tem trenutku lahko sporočimo, da smo že začeli z evakuacijo vseh vozil iz skladišč v Tjandžinu," še sporočajo iz Volkswagna, kjer zagotavljajo, da prav nobeno od vozil, ki je bilo v eksploziji poškodovano, ne bodo ponudili v prodaji.
Največja škoda pri Hyundaiu
Neuradno naj bi bilo po poročanju NBC News uničenih še 4.000 vozil znamke Hyundai ter 1.500 vozil znamke Renault. Samo vrednost uničenih renaultov naj bi bila ocenjena na 30 milijonov evrov. O izgubah poročajo tudi iz Toyote, medtem ko Ford in General Motors o izgubah ne poročata.
Tjandžin sicer velja za enega največjih kitajskih pristanišč za razpošiljanje avtomobilov v severne dele Kitajske.