Dendrobium razvije 1.500
Dendrobium razvije 1.500 "konjev", do stotice pa se izstreli v 2,6 sekunde. Foto: Vanda Electrics

Dendrobium, kot so ga poimenovali pri singapurskem podjetju, ni serijski avtomobil, temveč koncept z zmogljivostmi hiperšportnika. Električna zverina je zasnovana po vzoru dirkalnika formule 1 ter zelo privlačno oblikovana, skoraj malce v slogu Batmobila.

Novi izzivalec?
Za natančne tehnične podatke atraktivnega električnega štirikolesnika bo treba počakati na letošnjo ženevsko avtomobilsko razstavo, že zdaj pa so znane njegove osupljive zmogljivosti. Njegov električni sklop razvije 1.102 kilovata (1.500 KM), kar mu omogoča pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 2,6 sekunde.

Gre za igro, v kateri so pomembne desetinke sekunde in v kateri novinci, kot so Tesla, Faraday Future in Rimac, mečejo rokavico velikanom, kot so Ferrari, Lamborghini in Porsche. Prav vsi našteti so pospešek do stotice namreč že spustili pod tri sekunde, naj bo zgolj z 12 valji, s hibridom ali le z elektriko.

Pri podjetju Vanda Electrics so se do zdaj ukvarjali s proizvodnjo električnih mopedov in električnih dostavnikov, pri snovanju konceptnega hiperšportnika pa so staknili glave z ekipo formule 1 Williams Advanced Engineering. Verjetno bi si težko zamislili resnejšo referenco za projekt, na katerem bi si sicer lahko brusil jezik marsikateri "poklicni" dvomljivec.

Kot zanimivost lahko povemo še, da je električna zverina dobila ime po vrsti orhidej, kaj vse se skriva pod njenim bleščečim oklepom, pa bomo izvedeli marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.