Zmagovalec bo znan 15. januarja prihodnje leto. Foto: Uradna stran natečaja
Zmagovalec bo znan 15. januarja prihodnje leto. Foto: Uradna stran natečaja

Pri Ferrariju so v zadnji fazi oblikovalskega natečaja, s katerim želijo mlade in nadarjene oblikovalce spodbuditi, da oblikujejo supervozilo za leto 2040. Na natečaj se je prijavilo 50 najprestižnejših oblikovalskih šol z vsega sveta, seznam predlogov pa so zdaj skrčili na štiri šole in 12 avtomobilov.

V finale so se z najboljšimi zamislimi uvrstili: Univerza za kreativne študije iz Detroita, ki zaradi visokih tehnoloških standardov in uglednih profesorjev privablja študente z vsega sveta, Univerza Hongik iz Južne Koreje, kjer so leta 2011 že zmagali na enem od Ferrarijevih natečajev (World Design Contest), slavni nemški Hochschule Pforzheim, ki je avtomobilskemu svetu dal številne slavne avtomobilske oblikovalce, tudi glavnega oblikovalca za zunanjost Mercedes-Benzov Slovenca Roberta Lešnika in ISD-Rubika iz Valenciennesa v Franciji, kjer so znani po svojih računalniških obdelavah in izdelovanju skulptur.

12 finalnih predlogov
Vsaka šola je morala v letu dni narediti tri oblike superavtomobila, skupaj pa je v Maranello prišlo 12 oblikovalskih predlogov. Gre za skupek vozil, nekaterih bolj realističnih, nekaterih zelo futurističnih. Zdaj je na vrsti zgolj še razglasitev najboljših. Nagradi sta dve. Najbolj prestižna za najboljši projekt Gran Premio, ki ga bo določila skupina žirantov, sestavljenih iz Ferrarijevih oblikovalcev, inženirjev, dirkačev in celo slavnih zbirateljev ferrarijev. Druga nagrada se imenuje Premio Speciale, ki jo bo dobil tisti projekt, ki bo s pomočjo spletnega glasovanja na uradni Ferrarijevi strani na Facebooku zbral največ glasov občinstva.

V žiriji bodo sedeli Nicola Boari, Franco Cimatti, Aldo Colonnetti, Rodolfo Gaffino Rossi, Jay Kay, Flavio Manzoni, Nick Mason, Andrea Militello, Marc Newson (TBC), Paolo Pininfarina in Sebastian Vettel.