Pri Ferrariju so z 3,9-litrskim twin-turbnim motorjem V8 pobrali vso smetano izbora za mednarodni motor leta. Foto: Ferrari
Pri Ferrariju so z 3,9-litrskim twin-turbnim motorjem V8 pobrali vso smetano izbora za mednarodni motor leta. Foto: Ferrari

Mednarodna žirija 63 novinarjev iz 30 držav je izbrala najboljše motorje leta. Po osmih letih je na vrhu spet motor z več kot štirimi valji. Mednarodni motor leta 2016 je postal Ferrarijev 3,9-litrski twin-turbo, motor V8.
Ferrari je s prisilno polnjenim 3,9-litrskim osemvaljnikom poleg najbolj prestižne nagrade pobral še nagrado v kategoriji najboljši novi motor, najbolj zmogljiv motor in v katergoriji motorjev med 3,0 litra in 4,0 litra prostornine. Za nameček je Ferrari nagrado prejel tudi za najboljši motor v kategoriji motorjev nad štirimi litri prostornine, kjer je bil najboljši 6,3-litrski motor V12.
Ferrari nagrajeni motor V8 vgrajuje v modele 488 GTB, 488 spider in california. Motor zmore 493 kilovatov moči (670 KM), ki jih proizvede pri 8.000 vrtljajih v minuti in 760 Nm navora. Moč na kolesa prenaša sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik. Pospešek od 0 do 100 km/h je tri sekunde, od 0 do 200 km/h 8,3 sekunde, najvišja hitrost je 330 km/h.
Fordov trivaljnik spet nepremagan
To je tudi zmaga za velike motorje, so poudarili žiranti, saj so v preteklih letih zmagovali majhni motorji: Fordov 1,0-litrski trivaljni turbobencinski motor ecoboost, Fiatov 0,9-litrski dvovaljni motor twinair, 1,5-litrski trivaljnik, ki ga najdemo v modelih BMW in MINI.
Nagrade so podelili tudi v drugih kategorijah. Tako je bil za zeleni motor leta izbran Teslin električni motor, v kategoriji pod 1,0-litra prosotrnine je spet, že petič zapored, zmagovalec Fordov litrski trivaljnik ecoboost, med motorji od 1,0 litra do 1,4 litra prostornine je najboljši PSA Peugeot Citroënov 1,2-litrski trivaljnik, v kategoriji med 1,4 litra in 1,8 litra prostornine BMW-jev električnobencinski hibrid (trivaljni bencinar), med 1,8 litra in 2,0 litra prostornine je bil najboljši Mercedesov-AMG-ov dvolitrski turbo štirivaljni motor. Pri večjih motorjih je v kategoriji od 2,0 litra do 2,5 litra prostornine zmagal Audijev 2,5-litrski turbopetvaljnik, v kategoriji od 2,5 litra do treh litrov prostornine pa Porschejev 3,0-litrski turbo šestvaljni motor.