Avtomobilnost
(6)

Poudarki

  • Do 1500 evrov nagrade za odkrito napako
  • FCA prvi množični proizvajalec vozil, ki nagrajuje hekerje
Jeep Grand Cherokee
Vse več avtomobilskih izdelovalcev varnost svojih vozil preverja tudi s pomočjo hekerjev. Foto: M. Kr.

Dodaj v

Fiat Chrysler Automobiles nagrajuje hekerje

Ranljivost vozil
21. julij 2016 ob 06:14
ZDA - MMC RTV SLO

Pri Fiat Chrysler Automobiles (FCA) so napovedali poseben program nagrajevanja računalniških hekerjev, ki bodo odkrili morebitne napake oziroma slabosti v programski opremi njihovih avtomobilov.

FCA je tako postal prvi množični proizvajalec vozil, ki je uporabil metodo nagrajevanja hekerjev. Pred njimi so "led prebili," že pri Tesli Motors. Pri FCA-ju so napovedali, da bodo podeljevali denarne nagrade med 500 in 1500 evri, odvisno od odkrite napake.

Pri koncernu so se za ta korak odločili po odmevnem primeru leta 2015, ko sta profesionalna hekerja Charlie Miller in Chris Valasek pretresla avtomobilsko industrijo. Odkrila sta slabe točke na vozilu jeep wrangler. Takrat sta prikazala, kako lahko na daljavo prevzameta nadzor nad vozilom, in dokazala, da so moderni avtomobili, opremljeni s SIM-karticami za povezljivost s spletom, zelo ranljivi.

Nadzorovala zavore in volan
V vozilo sta oddaljeno dostopala prek sistema Uconnect in prosto posegala v najpomembnejše funkcije avtomobila, od krmiljenja, do zavor, žarometov, celo zabavno-informacijskega sistema. Pri Fiat Chrysler Automobiles so zaradi njunega razkritja na preverjanje in nadgradnjo programske opreme v svoje delavnice vpoklicali 1,4 milijona vozil.

Miller in Valasek sta opozorila, da so ranljivi tudi sistemi drugih avtomobilskih znamk. Na to pa so opozarjali tudi varnostni analitiki, celo nemška organizacija ADAC je v začetku leta 2015 pri kar 2,2 milijona BMW-jih, izdelanih po 2010, odkrila varnostno luknjo v sistemu Connected Drive, ki uporablja SIM-kartico. BMW je napako hitro odpravil.

Gregor Prebil
Prijavi napako
Komentarji
srsen
# 21.07.2016 ob 09:59
V vozilo sta oddaljeno dostopala prek sistema Uconnect in prosto posegala v najpomembnejše funkcije avtomobila, od krmiljenja, do zavor, žarometov, celo zabavno-informacijskega sistema.

Nič me ne moti, če ne morem zavirat ali zavijat po želji, sam muzke mi pa ne spreminjat ko vozim :D
ZvonkoS1
# 21.07.2016 ob 08:32
Popolna oblast in kontrola nad človekom....od pametnega telefona do "pametnega" avta....folk pa ves navdušen, da lahko lovi pokemone....bruh....
galoper
# 21.07.2016 ob 08:56
Poročilo o nesreči: Vozilo je nenadoma zavilo s ceste v prepad. ???
seven7
# 21.07.2016 ob 08:05
Ne želim povezljivega avtomobila.
5tane
# 21.07.2016 ob 07:28
To pa bodo nagrad potalali. Saj jim bo še žal.
Luka Novak
# 21.07.2016 ob 09:03
Novica s klasičnim tednom dni zaostanka, napakami in cel kup izpuščenimi dejstvi.

Slovenija je bogata država.
Kazalo