Po 12 letih stalnega zniževanja števila smrtnih primerov v prometnih nesrečah bo v Franciji dva odstotka več smrtnih primerov kot leta 2013. Prevelika hitrost je eden izmed najpogostejših vzrokov za nesrečo. Foto:
Po 12 letih stalnega zniževanja števila smrtnih primerov v prometnih nesrečah bo v Franciji dva odstotka več smrtnih primerov kot leta 2013. Prevelika hitrost je eden izmed najpogostejših vzrokov za nesrečo. Foto:

Francozi so se hitro odzvali na rast prometnih smrtnih nesreč. Minister za notranje zadeve je za prihodnje leto napovedal znižanje najvišje hitrosti na nekaterih cestah.
Francozi želijo preizkusiti nove ukrepe za zmanjšanje smrtnih primerov v prometnih nesrečah. Notranji minister Bernard Cazeneuve je za februar prihodnje leto napovedal, da bodo testno na nekaterih najnevarnejših cestah najvišjo dovoljeno hitrost z 90 km/h znižali na 80 km/h.
Ceste brez sredinske črte najnevarnejše
Najnevarnejše so enopasovne ceste brez sredinske črte, na katerih se v Franciji zgodi kar 60 odstotkov vseh smrtnih prometnih nesreč. V Franciji bo letos število smrtnih primerov v prometnih nesrečah prvič po 12 letih večje v primerjavi z letom prej, ko je umrlo 3.268 ljudi. To je najmanj, odkar statistično ugotavljajo smrtne primere v prometnih nesrečah. Letos imajo v Franciji tudi za tri odstotke več primerov, ko so morali ljudje zaradi prometne nesreče ostati na okrevanju v bolnišnici.
Nekateri proti znižanju hitrosti
Francoski strokovnjaki za prometno varnost so ocenili, da naj bi zaradi ukrepa, znižanja najvišje dovoljene hitrosti z 90 km/h na 80 km/h, smrtnost v prometnih nesrečah znižali za od 350 do 400 življenj na leto.
V Franciji ima ukrep tudi nasprotnike. Združenje "40 millions d’automobilistes" navaja primer Danske, kjer so naredili nasproten test in povečali najvišjo dovoljeno hitrost, zaradi katere se število smrtnih primerov in prometnih nesreč ni povečalo. "Ko je hitrost nizka, se poveča število tistih, ki tega ne upoštevajo. Zaradi tega vozniki vozijo hitreje, več prehitevajo, s tem pa se poveča število kritičnih situacij na cesti," so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki združenja.