Strokovnjaki za programsko opremo so dokazali, da pred hekerji ni varna niti limuzina tesla model S. Foto: Tesla
Strokovnjaki za programsko opremo so dokazali, da pred hekerji ni varna niti limuzina tesla model S. Foto: Tesla

Iz Tesle Motors so sporočili, da so nadgradili programsko opremo v limuzini model S, s čimer so odpravili varnostne pomanjkljivosti, ki bi hekerjem omogočile, da bi prevzeli nadzor nad vozilom.
Financial Times je poročal, da so hekerji dokazali, da lahko prevzamejo nadzor nad vozilom tesla model S. To naj bi pri nizki hitrosti tudi storili. Strokovnjaki s področja programske opreme naj bi odkrili šest pomanjkljivosti, ki bi lahko hekerjem omogočile prevzem ključnih funkcij za upravljanje vozila.
Pri Tesli Motors so to tudi potrdili in lastnike vozil tesla model S že obvestili o nadgradnji programske opreme njihovih vozil. Kevin Mahaffey, vodja podjetja Lookout, in Marc Rogers, njihov glavni raziskovalec, sta dejala, da so podjetje Tesla Motors za testiranje napada izbrali, ker slavi kot proizvajalec vozil, ki ima boljšo programsko opremo od večine avtomobilistov.
Rogers je dejal, da so "hekerski napad" izvedli pri hitrosti 5 km/h. Med vožnjo so izklopili delovanje zaslona, avtoradia, aktivirali so ročno zavoro ...
Voznik jeepa nemočen ob napadu "hekerjev"
Pri reviji Wired so že pred mesecem dni opozorili na varnostne luknje v vozilih, ki omogočajo povezljivost s spletom. Strokovnjaka za programsko opremo sta na testu dokazala, kako lahko je na daljavo prevzeti nadzor nad vozilom. V nadzorovanem testu sta med vožnjo jeepa cherokeeja prevzela nadzor nad zavorami vozila, voznika sta zaklenila v vozilo in se mu celo pokazala na zaslonu, ki je del multimedijskega sistema vozila.
Podjetja Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se je v ZDA zato odločilo za vpoklic 1,4 milijona avtomobilov, da bi odpravili varnostno luknjo v programski opremi.
Že na začetku leta so pri nemškem avtoklubu ADAC opozorili na ranljivost programske opreme vozil BMW. Bavarski proizvajalec premium avtomobilov je takrat zaradi varnostne luknje v sistemu Connected Drive, ki uporablja SIM-kartico, zaradi česar bi lahko nepooblaščene osebe prek istoimenske mobilne aplikacije odklenile avtomobil, nadgradil 2,2 milijona vozila.