Fergal McGrath in Julian Warren sta ljubiteljska voznika. Foto: Honda
Fergal McGrath in Julian Warren sta ljubiteljska voznika. Foto: Honda

Hondi je s serijskim karavanskim modelom civic tourer uspel rekorden podvig. Na 13.498 kilometrov dolgi poti po Evropi so izmerili povprečno porabo 2,82 litra goriva na 100 kilometrov poti in se vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.
Voznika Fergal McGrath in Julian Warren sta pot s serijsko hondo civic tourer z 1,6-litrskim turbodizelskim i-DTEC-agregatom z 88 kilovati moči začela 1. junija v Aalstu, v Belgiji in sta jo tam 25. junija tudi končala.
645 evrov za pot, dolgo več kot 13 tisoč kilometrov
Obiskala sta 24 držav članic EU-ja, skupaj pa prevozila 13.498 kilometrov. V povprečju sta na dan prevozila 600 kilometrov in bila v vozilu sedem ur in pol. Z enim postankom na bencinski postaji sta z napolnjeno posodo za gorivo prevozila 1500 kilometrov, celotna pot pa ju je stala 645 evrov (cene so preračunane glede na ceno goriva junija v Veliki Britaniji).
Dolžina poti, ki sta jo Hondina raziskovalca pri rekordnem dosežku prepotovala v 25 dneh, je primerljiva z vožnjo od Avstralije do Velike Britanije. Na poti sta se za polnjenje posode za gorivo ustavila le devetkrat.

Tudi čez Slovenijo
S povprečno porabo 2,82 litra sta tovarniško normalno porabo, ki je 3,8 litra na 100 kilometrov, izboljšala za 25 odstotkov. Fergal McGrath je po rekordnem dosežku dejal: "Bilo je težko, a sva resnično uživala. Zasluga za rekord gre celotni ekipi."
Dosežek, ki bo vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, spada v kategorijo najnižje porabe goriva. Na svoji poti sta prečkala tudi Slovenijo, kamor sta zapeljala 16. junija na meji pri Lendavi, se peljala skozi Dramlje in prečkala mejo v Sežani istega dne.
Pri Hondi so izpustili štiri države članice EU-ja, Veliko Britanijo, Irsko, Ciper in Malto, ki so otoške države, za rekorden dosežek pa se štejejo prevoženi kilometri zgolj po cesti.