NeuV je električen, avtonomen avtomobil, ki bo znal čustvovati. Foto: Honda
NeuV je električen, avtonomen avtomobil, ki bo znal čustvovati. Foto: Honda

avtonomen električen avtomobil, ki bo zaznaval človeška čustva in se nanje odzival.

Avtomobili postajajo vse pametnejši. Trenutno nam ponujajo delno avtonomno vožnjo, že v bližnji prihodnosti pa bodo lahko vozili čisto sami. A Honda bo očitno šla še dlje. V sodelovanju s podjetjem Cocoro SB je namreč razvila konceptni avtomobil, imenovan neuV, ki bo opremljen s t. i. pogonom za čustva (emotion engine). Ta naj bi avtomobilu, ki je na pogled videti kot nekakšen mestni enoprostorec, omogočal odzivanje na človeške pogovore in človeška čustva. To naj bi prispevalo k povezanosti med avtomobilom in njegovim lastnikom. Vemo, da so nekateri lastniki že zdaj zelo navezani na svoje avtomobile, Hondina tehnologija pa bi lahko to ponesla na popolnoma novo raven.

Avtomobil z osebnostjo
Japonci za zdaj niso posredovali podatkov o milo rečeno zanimivem jeklenem konjičku niti o tem, kako bo sistem, ki naj bi avtomobilu podarjal čustva in zaradi česar vzbuja nemalo radovednosti, deloval. Vemo le, da gre za električen avtomobilček s sposobnostjo avtonomne vožnje.

Po prvi fotografiji sodeč njegova oblika ni ravno razburljiva, a glede na to, kar napoveduje Honda, nas bo morda namesto z oblinami pritegnil z osebnostjo. Ob tem se že sprašujemo, kako bo videti življenje z avtomobilom, ki bo znal čustvovati, in kaj bo to prineslo ljudem. Zato bomo še z večjim zanimanjem čakali na letošnji sejem potrošniške elektronike CES v Las Vegasu, kjer bo neuV premierno predstavljen.