Inženirjem iz Hondinega R&D-centra na Japonskem je uspelo izdelati najhitrejše Hondino vozilo do zdaj. Foto: Honda
Inženirjem iz Hondinega R&D-centra na Japonskem je uspelo izdelati najhitrejše Hondino vozilo do zdaj. Foto: Honda


Gre za rekord po pravilih Svetovne avtomobilistične organizacije FIA v kategoriji "A group-1 class-4". Še več, pri Hondi niso podrli le hitrostnega rekorda v svoji skupini, pač pa je bila to najhitrejša Honda vseh časov, celo hitrejša od prirejene BAR Honde F1, ki je na slanem jezeru Bonneville rekordno hitrost 397 km/h dosegla leta 2006.
Kubični motor 660
Hondino vozilo S-dream streamliner poganja trivaljni motor s prostornino vsega 660 kubičnih centimetrov, ki je znan iz male honde S660 roadster. Za potrebe hitrostnega rekorda so motor temeljito dodelali, spremenili so blok motorja, bate, ročične gredi, ventile ... tako, da motor zmore najvišjo moč 140 kilovatov.
Pred rekordno vožnjo so na Japonskem opravili številna testiranja. Za krmilom je med rekordnim hitrostnim dosežkom sedel japonski motociklist Hikaru Mijagi, vozilo pa je sestavilo 16 Hondinih inženirjev, ki so jih za projekt izbrali na posebnem natečaju leta 2015, na katerega se je prijavilo 100 prostovoljcev. Honda S-dream streamliner s trivaljnim motorjem je na slanem jezeru dosegla rekordno hitrost 421 km/h.