Concept S zmore popolno ustavitev pri hitrosti 100 km/h v 31,5 metra. Foto: Rimac
Concept S zmore popolno ustavitev pri hitrosti 100 km/h v 31,5 metra. Foto: Rimac

Hrvaški podjetnik Mate Rimac, lastnik podjetja Rimac Automobili iz Svete Nedelje pri Zagrebu s 150 zaposlenimi, večinoma inženirji, je na ženevskem avtomobilskem salonu poleg prvega serijskega modela concep one, predstavil še njegovega "zlobnega dvojčka," concept S.
Concept S je radikalnejša izvedba modela concept one, katerega pogon sestavljajo štirje elektromotorji s permanentnimi magneti v središču pogonskih koles. Sistemska moč proizvodne različice modela concept one je 800 kilovatov in 1600 Nm navora.
Rimac je concept S izdelal, da bi maksimalno izkoristil zmogljivosti revolucionarnega sistema R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring), ki s pomočjo algoritmov in številnih senzorjev optimizira razporeditev navora na vsako posamezno kolo, to pa je zmožen storiti vsako stotinko sekunde. Concept one ima štiri elektirčne motorje, po enega za vsako kolo in štiri menjalnike, spredaj enostopenjska, zadaja pa dvostopenjska dvosklopčna menjalnika.

Do 100 km/h enako hiter kot chiron
Concept S ima še 218 kilovatov moči več in 200 Nm navora več kot pri modelu concept one. Skupno premore 1018 kilovatov moči in 1800 Nm navora. Hkrati so Hrvati maso vozila znižali za 50 kilogramov in izboljšali aerodinamiko. Dodali so mu agresivnejši paket zunanjih elementov, najvidnejše je ogromno aerodinamično krilo na zadku vozila. Z novimi elementi na karoseriji so za 34 odstotkov izboljšali potisno silo.
Concept S od 0 do 100 km/h pospeši v 2,5 sekunde, kar je enako kot pri novem bugattiju chironu, do 200 km/h pospeši v 5,6 sekunde, hitrost 300 km/h doseže v 13,1 sekunde. Najvišja hitrost je 365 km/h.
Hrvati so poleg osmih modelov concept one, ki stane 850 tisoč evrov, proizvedli dva modela concept S. Večina avtomobilov je že prodanih.