Infiniti Q30 bo globalni model. Foto: Infiniti
Infiniti Q30 bo globalni model. Foto: Infiniti

Infiniti je potem, ko je junija uradno objavil, da bo na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavil svoj novi premium model Q30, zdaj na spletu pokazal prve uradne fotografije.
Infiniti je novi model najavil z istoimenskim konceptom že leta 2013, prav tako v Frankfurtu. Serijski Q30 nadaljuje oblikovalsko filozofijo začeto z modelom Q50. Oblikovalcem so za navdih služile številne študije, kot so essence, etherea in emerg-e. Q30 je prav tako prvi model, ki je nastal pod vodstvom novega šefa oblikovanja pri Infinitiju Američana Alfonsa Albaisa, ki je bil pred tem 25 let zaposlen pri Nissanu.
Mercedesovi pogonski motorji
Petvratno kombilimuzino bodo proizvajali v Nissanovi tovarni v Sunderlandu v Veliki Britaniji. Pri Nissanu so zadnja leta v njeno širitev vložili preko 300 milijonov evrov.
Q30 bodo izdelovali na Mercedesovi MFA platformi s prednjim pogonom, ki jo med drugim uporabljajo za izdelavo mercedesa razreda A, ki bo ob audiju A3 in BMW serije 1 glavni konkurent. Pri Infinitiju niso razkrili tehničnih podrobnosti. Konceptni Q30 v dolžino meril 4,46 metra, v širino 1,85 metra in v višino 1,47 metra. Oznaka na fotografiji 2.2d razkriva, da bo v ponudbi motorne palete mercedesov 2,2-litrski dizelski agregat, ki v modelu Q50 razvije 125 kilovatov moči in 400 Nm navora.
Infiniti bo začel model Q30 prodajati konec leta, več podrobnosti pa bo znanih po zaključku avtomobilskega salona v Frankfurtu, ki bo letos odprt med 17. in 27. septembrom.
Kombilimuzini bo sledil še križanec QX30, ki bo neposredni konkurent audiju Q3, BMW X1 in mercedesu GLA. Na avtomobilskem salonu v Ženevi je že bil predstavljen koncept QX30, serijski model pa bo imel za tri centimetre dvignjeno podvozje. V ponudbi bodo tudi različice s pogonom na vsa štiri kolesa.