Avtomobilnost

Poudarki

  • Skupaj premagamo fobije pred vožnjo
  • Bralka Irena spet premaguje klance
Fobije v prometu
Bralka Irena je ob pomoči našega inštruktorja vožnje Andreja Brgleza spet zapeljala na klanec. Foto: Miha Merljak/MMC RTV Slo
Fobije v prometu
Vsi, ki vozijo prehitro, utripajo z lučmi, hupajo, morajo vedeti, da to ni samo agresivno, ampak tudi nasilno ravnanje do voznika ali voznice spredaj. Foto: MMC RTV SLO
Fobije v prometu
Fobije vedno sprožijo situacije, ki so vezane na posamezne predmete ali situacijske dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Izpoved bralke: Zaradi agresivnega voznika si ne upa več prehitevati

Posledice agresivne vožnje po avtocesti
16. oktober 2017 ob 07:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

V oddaji Avtomobilnost smo spremljali bralko, ki jo je agresivna vožnja pahnila v fobijo, ki ji preprečuje, da bi se spustila po strmem klancu.

Že pred poletjem smo v oddaji Avtombilnost napovedali, da se bomo spoprijeli z vozniškimi stiskami, tegobami, fobijami. Čez poletje smo se tej temi resnično posvetili. Poiskali načine, kako se približati tem težavam. In zdaj smo ugriznili v te težave.

Že zdaj vidimo, da jih obstaja veliko več, kot smo si mislili predtem, čeprav smo vedeli, da obstajajo. Zavedati se je treba, da strahu in fobije na cesti ne gre podcenjevati.

Strah ni enako fobija
Kaj strah in fobija sploh sta? Treba je ločiti med strahom in fobijami. Poznamo normalen strah, ki je biološka danost človeku, da ne počne neumnosti, ki jih počnemo v življenju in bi lahko pripeljale celo do tega, da bi človeško raso iztrebili. Ta strah je točno znan.

Pri fobijah pa gre za pretiravanje. Fobije peljejo v velike bojazni, ki pomembno vplivajo na človekovo dejavnost, doživljanje, tako v medsebojnih odnosih kot poklicu. Izvor fobij je zelo kompleksen. Fobije se razvijajo dolgotrajno, zelo počasi. Svoje korene imajo pogosto v preteklih, neprijetnih travmatičnih izkušnjah ali aktualnih izkušnjah v vsakdanjem življenju. Obstajajo tudi prometne fobije. Če so vzrok prometne nesreče, so lahko zelo travmatične. Približno 10 odstotkov ljudi ima taka fobična doživetja v svojem spominskem vedenju.

Izkušnja, ki je bralka ne bo nikoli pozabila
Fobije vedno sprožijo situacije, ki so vezane na posamezne predmete ali situacijske dejavnosti. V prometu se lahko bojimo predorov, vožnje z avtomobilom ali pa spuščanja po strmem klancu. To fobijo nam je zaupala bralka Irena, ki je nekdaj zelo rada in veliko vozila avtomobil. V dobrih 10 letih je prevozila več kot 200 tisoč kilometrov. Vse dokler ni na avtocesti prehitevala tovornjaka po levem pasu, ko je predrzen voznik v drugem avtomobilu zapeljal skoraj do zadka njenega avtomobila. Takrat se je ustrašila in od takrat naprej ne prehiteva več po klancu navzdol.

"Občutek je bil grozen. Mislim, da mi je tudi hupal, prižigal luči. Vmes je bil tudi tovornjak. Direktno me je izsiljeval. Strah me je bilo, ker sem imela veliko hitrost, umakniti pa se nisem mogla na desno, kjer so bili avtomobili in me niso spustili na ta pas," svoj izvor fobije pojasnjuje Irena, ki se od takrat naprej tudi na svojih stalnih poteh boji vožnje po klancu.

Pomagali smo ji
"Rajši naredim obvoz in pet kilometrov več," pravi Irena. Ko je ob pomoči našega inštruktorja varne vožnje Andreja Brgleza spet suvereno premagovala klance v domači okolici, smo jo postavili pred velik izziv. Klanec, ki načne tudi močne živce. Kako ji je šlo, si lahko pogledate v videu spodaj.

Veseli smo vašega odziva, tako na svojih spletnih omrežjih, Facebooku in Instagramu kot na svojem zavihku Avtomobilnost na spletnih straneh MMC-ja. Zaupali ste nam svoje fobije. Z nekaterimi izmed bralcev smo se že se dobili in skušali premagati fobije. Če imate fobije v vožnji, se lahko še naprej prijavite na spletni naslov Avtomobilnost@rtvslo.si.

Gregor Prebil
Prijavi napako
Komentarji
cvirn1
# 16.10.2017 ob 07:59
In kaj ima veze prehitevanje tovornjaka na avtocesti z voznjo po klancu navzdol?
dante123
# 16.10.2017 ob 07:45
Taksne voznike bi vljudno prosil da odnesejo svoja vozniška dovoljenja nazaj na najbližjo upravno enoto.
mihaing
# 16.10.2017 ob 08:23
Voznik mora biti pripravljen in pravilno odreagirati na vse situacije, predvidene ali nepredvidene. FOBIJE ZA NA CESTO NISO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in samo molite, če se mi kaj zgodi ali pa moji družini zaradi tega, da bo do konca, ker če ne...se vzržim komentarja.
JohnSmith
# 16.10.2017 ob 10:49
Če ti takšen dogodek sproži tako močno fobijo, potem že pred tem dogodkom nisi bil primeren za voznika.
friks
# 16.10.2017 ob 09:37
Taka situacija se običajnemu vozniku, ki AC uporablja dnevno (do službe), zgodi vsaj enkrat tedensko.

Če v takem primeru zmrzneš in dobiš fobijo, potem je to kar problem.
x67
# 16.10.2017 ob 10:59
kako je opravila zdravniski pregled?????

problem nasih avtocest so ljudje:
ki se vozijo po prehitevalnem pasu 1,5 km na uro vec od tistih, ki jih prehitevajo,
ki ne vedo, da prehitevalni pas ni namenjen voznji brez prehitevanja,
ki se pripeljejo za tabo 220 na uro in blendajo.

tko da en kup debilov na slovenskih cestah
bloody_fox
# 16.10.2017 ob 09:12
@bilzerian in @lukanovak
AC ni bila narejena samo za vaju. Niti jo nista placala sama. Tudi ta gospa je prispevala svoj (zelo verjetno) vecji delez davkov za AC in ima pravico da se pelje po njej (seveda znotraj pravil). Nevem kaj neko bluzenje o tolerancah. Omejitev na AC je 130. Ne 140 in ne 150. Dokler gre po omejitvah, vozi vecino casa po voznem pasu in prehiteva le ko je potrebno sta lahko lepo tiho in na predpisani varnostni razdalji. Ali ima po vajinem tudi ta "tolerance"? Mogoce ima tudi voznja po prehitevalnem pasu tudi tolerance? Glede na videno na slovenskih cestah ocitno ja, ker je voznja le po prehitevalnem pasu od vstopa na AC do izstopa iz AC za nekatere slovence znotraj "toleranc".
Hupanje, blendanje in voznja brez varnostne razdalje pa bi morala biti strogo preganjana, ker zlahka povzroci nesreco. Clovek se lahko ustrasi in zavije nazaj na vozni pas direktno v drug avto... In potem lahko pozabis na un cas ki bi ga pridobil s tistima 2km/h vec na uro.
Luka Novak
# 16.10.2017 ob 08:23
Praktično vsi avtomobili na slovenskih cestah dosežejo 130 km/h, s tako hitrostjo med prehitevanjem tovornjaka ne delaš gneče. Ob pogoju, da s tem nisi izsilil voznika na prehitevalnem pasu za teboj.

Gospa bi več odnesla, če bi jo zapeljali na AC, pa naučili vožnje, prehitevanja in ostalega pri AC hitrosti 130 km/h. V Sloveniji te hitrosti v povprečju niti približno ne dosegamo, dosežemo jo z približno 140 km/h na števcu (vsak števec laže, nekateri več drugi manj), do nekje 150 km/h na števcu smo znotraj toleranc za kaznovanje. In pri takih hitrosti na slovenskih avtocestah večinoma prehitevaš.

Gospo in veliko število Slovencev je treba navadit vozit realnih 130 km/h po slovenskih AC, če je ne zmorejo pa zavedanja svoje počasne vožnje ter potencialnega oviranja tistih, ki vozijo znotraj omejitev. Kar velja tudi za navadne ceste - če voziš počasi, zavedaj se tega, dovoli ljudem za teboj, da te prehitijo, potem pa lepo uživaj naprej v svojem slogu.

Drugi pogost problem so uničeni vozni pasovi na slovenskih AC, vožnja po prehitevalnem pasu je temu primerna rešitev za bolj udobno vožnjo. Bolj kot karkoli drugega bi morali popravit ceste. Problem so že na novo asfaltirani/preplasteni odseki, ki so polni neravnin - v soboto recimo sem šel iz Nove Gorice proti Kopru in nato proti Ljubljani, pa je bilo takih primerov veliko. Včeraj sem šel v Trst po italijanski AC, pa je površina bistveno bolj gladka, čeprav je asfalt star približno 10 let.
Bivši uporabnik
# 16.10.2017 ob 12:00
Naj raje ta bralka Irena s fobijo prizna, s kakšno hitrostjo se je vozila po prehitevalnem pasu v času prehitevanja, pa kako dolgo je vse skupaj trajalo. Taki ljudje definitivno ne sodijo na cesto v današnji promet.
mihaing
# 16.10.2017 ob 08:24
In še rubrika je zabava...Đizas
friks
# 16.10.2017 ob 10:24
DLeagueStar

če nekdo pelje 100 ima vso pravico prehiteti tistega, ki pelje 80. Res pa je, da se mora potem umakniti nazaj na vozni pas. Tako kot se mora tudi tisti, ki pelje 130. To se pa povsem strinjam.
Kikkoman
# 16.10.2017 ob 10:16
Samo avtonomni vozniki bodo rešili zadevo, ker Slovenci nismo za na AC. Eni 100, drugi 180 in na dvopasovnici to ne gre skupaj.

Potrebujemo tropasovno AC. En vozni pas izključno za tovorna vozila, potem en za "počasnete" 90-120km/h in še en pas za hitre 130+.
pazi_mina
# 16.10.2017 ob 08:06
a ni neko nenapisano ali pa napisano ne vem, pravilo, v kolikor se za teboj v klanec ali po klancu navzdol naberejo 3 vozila v koloni, se moraš nujno ob prvi priloki odstavit in jih pustiti predse ?
boboman
# 16.10.2017 ob 10:56
Da sony, a nebi potemtakem po lokalni bila hitrejsa? Sicer pa Sony cist mozno da je doticni manijak pelal nosecnico v bolnico na porod....ker soudelezencev v prometu ne poznamo tezko presodimo iz katerih razlogov je nekdo divjal, imamo organe pregona in kup radarjev in kamer pa naj ti opravljajo svoje delo in lovijo objestneze in ki na cestah speacljajo druge v nevarnost in ne tiste ki po prazni cesti vozijo mal hitrej....ne ogrozajo nobenga....

Sicer pa ljudje z fobijami voznje ze v osnovi ne sodijo na prometne ceste prvo je se je treba na praznih odrocnih lokalkah nauciti voznje brez strahu in pridobit zaupanje v sposobnosti, za AC pa je snova sposobnost hitrega razvrscanja in sposobnost dobre presoje razdalje!
Sony girl
# 16.10.2017 ob 09:42
Sej sem jst že tudi doživela direktno izsiljevanje na cesti. Vozila sem v koloni po prehitevalnem pasu in se mi je za ˝rit˝ nalepil nek psiho. Bilo je nekje med Lukovico in Domžalami, vozili smo okoli 80 km/h. V vzvratnem ogledalu sem ga videla že par avtomobilov za mano, blendal na polno izsiljeval ljudi. Pripeljal je za mano, prižgala sem vse štiri luči, da sem mu dala vedeti, da nimam kam. Vzporedno z mano so bili tovornjaki. Mogoče kakšen kilometer je vozil za mano, ko sem se mu umaknila na vozni pas, šel je za mano brez da bi prenehal blendati in še zmanjševal varnostno razdaljo do tega, da luči nisem več videla, hvala bogu sem imela kakšne 100 m luknje, da sem lahko pospešila in mu tik za tovornjakom pobegnila v luknjo med dvema avtomobiloma na prehitevalnem pasu. Morda so me videli kaj se dogaja in so mi naredili prostor. Videti je že bilo tako. Njega še trije avtomobili za mano niso spustili. Ko se je vozil za mano po voznem pasu, me je imelo, da bi na polno pritisnila na zavoro in povzročila prometno nesrečo, pa da se mu možgani razbijejo po volanu. Vendar v avtu nisem bila sama, na sovoznikovem sedežu je bila moja prijateljica visoko noseča, ki je ves ta čas spala, saj je bila takrat ura okoli 6.30. Brutalno kaj se dogaja. Da ne govorim o izsiljevanju v tunelih, ko že tako ne moreš peljati zapovedanih 100 km/h, ker te sovozniki rinejo naprej, pa kljub temu, da si narediš morda za kak avto varnostne razdalje in konstantno voziš z isto hitrostjo kot tisti pred tabo, eni kar živčni ratajo, ko vidijo, da imaš pred sabo majčkeno prostora.
Luka Novak
# 16.10.2017 ob 12:34
@bloody_fox

Hvala za dober primer fobije – imaš strah pred stvarmi, ki ne obstajajo oziroma komentiraš tisto, kar jaz nisem napisal.

Podobno članek obravnava težavo brez upoštevanja osnovnih dejstev (s kakšno hitrostjo je gospa prehitevala npr.).
Kikkoman
# 16.10.2017 ob 12:18
@Sony girl, tudi jaz sem danes užival v "lepotah" slovenskih AC na ponedeljek (skoraj 100% bo nesreča na štajerki, pa še kje drugje). Ne vem, kot da se je v ponedeljek treba zabit, ne razumem tega.
b7
# 16.10.2017 ob 12:11
Če bi bila izjava napisana kot je treba bi bilo lažje komentirat. Prehitevala je tovornjak, zdej se pa boji po klancu vozit? Koliko je vozila po prehitevalnem pasu? Ali je izsilila voznika, ki je bil za njo na prehitevalnem? Ce bi prehitevala z 120, 130km/h mocno dvomim da bi se ji lahko avto, ki je bil za njo na primerni razdalji prilepil za zadek, razen ce je res sel 180km/h+. Ce pravi da se ni mela kam umaknit ker je bil tovornjak na desni je morala pa res pocas vozit, da tovornjaka ni mogla prehitet. Pa pred njim tudi verjetno ni bilo avtomobilov, ker po avtocesti nihce ne vozi tok pocasi k tovornjak, da bi bil pred njim.
Men se zdi da je tist voznik samo izgovor, da opravicuje svojo voznjo. Ce se bojis opravljat osnovne manevre v avtu si pac kupis karto za bus.
Kot je bilo ze napisano, fobije niso za v avto.
@ Sony girl Od Lukovice do Ljubljane ste pa sami krivi da stojite, ker ne znate tekoce spuscat vozil na avtocesto. Cim pride avtocesta do Domzal se vse zabase ker noben ne zna voznikov iz uvoza v promet spustit, pa se kdaj na levi pas odmaknit, da je bl tekoce al kaj? Cez par km pa spet vse OK, valda, k ni uvoza. Pol se pa se vsake 3 dni najde en genij k se s polno hitrostjo zabije, ker je tam vedno kolona, ampak je treba brez varnostne razdalje priletet notr ane? In danes ste isto lepo 2 uri cakali ker so se 3 geniji zabil na istem mestu k vedno, ker ce je vsak dan tam stojeca kolona, je pa sploh v megli treba z 130km/h notr prletet ane?
jure-janzekovic
# 21.10.2017 ob 02:02
Sodeč po komentarjih je približno polovica voznikov neprimernih za na cesto... To so tisti, ki bodo prilepili minuse na moj komentar. To so samooklicani dobri šoferji, ki pričakujejo, da se bodo vsi tisti, ki ne marajo divjanja, odslej zaradi njih raje vozili z avtobusom. Na AC je toliko izsiljevanja s prekratko varnostno razdaljo, da ko bodo enkrat to začeli ZARES sankcionirati, bodo vsi "taboljši" vozniki, na pogojnih vozniških, potem se bodo pa lahko naučili, kako se voziš po omejitvah.
DLeagueStar
# 16.10.2017 ob 10:10
@sony girl

S 4 "lucmi" si mu pa res poslala jasen signal, da ne mores nikamor. To je prvo kar ljudje pomislijo, ja.

Guzva se vedno dela na cesti, ker se nekater peljejo 80 (kar samo po sebi ni tak problem) in se najdejo taki, ki se peljejo 100 in grejo s temi 100 na uro prehitevat tiste, ki vozijo 80.

To je definicija oviranja prometa in je kaznivo. Taki, ki vozijo 100 na prehitevalnem pasu (ali karkoli manj kot je omejitev) si zasluzijo vso blendanje in hupanje ostalih za njimi.

Pri nas je kultura taka, da nekateri vozijo tudi 130 po prehitevalnem pasu in se ne umaknejo na desno tudi ko imajo prostor, ker se spilajo serifa in "itak je omejitev 130, nima me niche za prehitevat"... Potem se pa najdejo se pajaci, ki peljejo 110 po levi strani itd... Enostavno ni kulture voznje.
Sony girl
# 19.10.2017 ob 08:24
@kikkoman: Vsak dan je dober dan za zabijanje na Štajerki. Jebote... Zdej bom začela hodit čez Tuhinj.
Hijena
# 16.10.2017 ob 10:24
Problem je v sami vzgoji bodočih voznikov, ker jim v glavo vcepljajo, da je dinamična vožnja divjanje in tako posledično ustvarjajo pasivne voznike, ki vozijo po prehitevalnem pasu AC 100 km/h na regionalnih cestah pa 60-70 km/h
bilzerian
# 16.10.2017 ob 07:50
verjetno je med prehitevanjem imela hitrost okrog 100 km/h.
ona sicer pravi, da je bila visoka hitrost, toda to je precej relativno. za nekoga je visoka hotrost 100, za drugega 160, za tretjega 240.

in po moje to, kar se dogaja njej, ni fobija, ampak jo peče vest. ker je ovirala kolono vozil za sabo. in prvemu v koloni je bilo dovolj, pa je malo pohupal in poblendal, kar je sicer prepovedano, ampak vseeno.
Sony girl
# 16.10.2017 ob 10:33
Vsem, ki ste pisal za mano. Vidim, da se še NIKOLI v življenju niste peljali po tem odseku AC v času prometne konice. Tk da vsem lahk rečem, da vas vljudno vabim na stanje v koloni od Lukovice do Ljubljane. Danes sem se svojih 55 km vozila uro in 50 minut.
Asfaltne dileme
link
25. september: Rodil se je Boris Ziherl
25. september 2018 ob 00:02 Na današnji dan se je leta 1910 v Trstu rodil filozof, politik, marksistični teoretik in publicist Boris Ziherl. Zaradi komunističnega prepričanja je bil že pred drugo svetovno vojno večkrat zaprt.
Več novic ...
Kazalo