Številni strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo za avtomobilsko industrijo v Veliki Britaniji slabo, če bi izstopili iz Evropske unije. Foto: Aston Martin
Številni strokovnjaki opozarjajo, da bi bilo za avtomobilsko industrijo v Veliki Britaniji slabo, če bi izstopili iz Evropske unije. Foto: Aston Martin

Morebiten izstop Velike Britanije iz Evropske unije bi pomenil veliko škodo za britansko avtomobilsko industrijo, so prepričani lobisti pri Združenju evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).
Svojo zaskrbljenost nad ločitvijo Britancev od 28-članske evropske skupnosti držav so že izrazili pri Fordu, BMW-ju in Nissanu. Referendum o izstopu Velike Britanije iz EU-ja je na vrhu vzhodnega partnerstva v Rigi najavil britanski premier David Cameron.
"Za Britansko avtomobilsko industrijo bo zelo pomembno, da država ostane v Evropski uniji," pravi generalni sekretar ACEA-ja Erik Jonnaert. Sicer se lahko pojavijo številne tarifne ovire, to je različne oblike uvoznih dajatev in carin med Veliko Britanijo in ključnimi trgi v Evropi. To hkrati pomeni, da Britanska vlada ne bo imela več nikakršnega vpliva na prihodnost sprejemanja evropskih zakonov, ki vplivajo na avtomobilsko industrijo.
Pri Aston Martinu proti
Velika Britanija je po prodaji avtomobilov drugi največji trg v Evropi za Nemčijo in tretji največji proizvajalec vozil za Nemčijo in Španijo. Leta 2014 so okoli 80 odstotkov od 1,5 milijona proizvedenih vozil v Veliki Britaniji izvozili. Po podatkih združenja SMMT industry so jih kar polovico izvozili v države EU-ja.
"Evropski avtomobilski standardi so zelo pomembni, saj jih globalno posnemajo tudi drugi. Velika Britanija bi lahko zamudila možnost sodelovanja pri snovanju tovrstnih standardov, kar vsekakor ni dobro," pojasnjuje Jonnaert.
Andy Palmer, šef Aston Martina, je povedal, da je prosta trgovina ključnega pomena za podjetje, in izrazil željo, da Velika Britanija ostane v EU-ju. "Vedno je bolje sedeti za skupno mizo, kot sploh ne biti zraven," je svoje mnenje o EU-ju ponazoril Palmer.
Pri BMW-ju, ki ima v lasti znamki Mini in Rolls-Royce, ter Fordu so že lani izrazili mnenje, da bo za industrijo slabo, če Velika Britanija izstopi iz EU-ja. Carlos Ghosn, šef Nissana, ki ima v Sunderlandu svojo največjo tovarno v Veliki Britaniji, je dejal, da bi morali znova pretehtati možnosti o svoji prihodnosti v Veliki Britaniji.
Zadnje raziskave glede referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU-ja so zelo negotove. Po podatkih časnika Financial Times bi se trenutno 39 odstotkov Britancev odreklo EU-ju, 40 odstotkov pa bi jih v zvezi ostalo.