Cadillac bo novo tehnologijo serijsko ponudil že leta 2016. Foto: Cadillac
Cadillac bo novo tehnologijo serijsko ponudil že leta 2016. Foto: Cadillac

Vse več je proizvajalcev vozil, ki testirajo kamere, ki bi lahko v prihodnosti nadomestile vzvratna ogledala. Cadillac je za leto 2016 napovedal prihod prvega serijskega avtomobila z digitalnim notranjim vzvratnim ogledalom.
Cadillac bo leta 2016 začel prodajati model CT6, predstavili ga bodo januarja na avtosalonu v Detroitu, ki bo opremljen z digitalnim notranjim vzvratnim ogledalom visoke resolucije. Voznik prostor za vozilom nadzira s pomočjo zaslona tipa TFT-LCD z resolucijo 1280 x 140 slikovnih točk.
Slabo vreme ni težava
Na zaslonu se prikazuje posnetek s kamere s posebnim objektivom, ki je nameščen na prtljažna vrata. Objektiv kamere omogoča širokokotno snemanje slike in tudi visoko kakovost slike ne glede na vremenske razmere. Hidrofobični nanos na kameri namreč poskrbi za odboj nesnage.
Pri Cadillacu izpostavljajo, da nova tehnologija vozniku vidno polje za vozilom poveča za trikrat. Če se pojavi okvara ali če voznik meni, da je taka rešitev nepotrebna, s pritiskom na stikalo spremeni nastavitve in uporablja standardno vzvratno ogledalo.

Cadillac ni edini
Cadillac ni prvi, ki je predstavil tovrstno tehnologijo. Nissan je na avtosalonu v Ženevi predstavil vzvratno ogledalo, ki klasično ogledalo zamenjuje z LCD-zaslonom, tudi Audi je v svojem električnem superšportniku R8 e-tron že predstavil kamero z zaslonom. Na mestu vzvratnega ogledala je pod strop vpet AMOLED-zaslon z diagonalo kar 19,7 centimetra (7,7 palca), ki ga je Audi izdelal v sodelovanju s Samsungom.