BMW Motorrad želi inovativno tehnologijo, vgrajeno v čelado, razviti na raven serijske proizvodnje v naslednjih letih. Foto: BMW
BMW Motorrad želi inovativno tehnologijo, vgrajeno v čelado, razviti na raven serijske proizvodnje v naslednjih letih. Foto: BMW

BMW-motociklistični oddelek Motorrad je Sejem zabavne elektronike izkoristil za predstavitev čelade za motoriste, opremljene z zaslonom head-up, ki pomembne podatke o vožnji projicira v vidno polje motorista.
BMW 13 let po uvedbi projekcijskih zaslonov v avtomobile prikazuje možnosti tehnologije tudi za enosledna vozila. Čelada s projiciranim zaslonom (projektorjem head up) omogoča, da se prometne informacije izrisujejo pred očmi voznika, kar mu omogoča, da vso pozornost posveti prometu. Nabor prikazanih informacij je zelo širok, od tehničnih do ovir na cesti.
Motorist lahko v vsakem trenutku ve, kakšen je tlak v pnevmatiki, raven olja in goriva, potovalna hitrost in izbrana prestava, omejitev hitrosti, sistem zaznava in projicira prometne znake in v realnem času opozarja na nevarnosti v prometu, kot so cestni zastoji, prometne nesreče, tudi takšne, ki se zgodijo nenadoma.
Čelada je dopolnjena z akcijsko kamero, usmerjena je naprej in lahko snema videoposnetke potovanja neposredno iz nje. Druga kamera, ki je usmerjena nazaj, je lahko uporabljena kot "digitalno vzvratno ogledalo." S tem je motorist vedno seznanjen, kje so trenutno njegovi sopotniki. V čelado je vgrajen miniračunalnikom in zvočniki, ki jih motorist upravlja z večfunkcijskim upravljalnikom na levi strani krmila.
Laserska luč za motorna kolesa
Druga velika novost v povezavi z motocikli je laserska luč, ki so jo najprej razvili v avtomobilističnem oddelku (laserski žarometi so že vgrajeni v najnovejšo generacijo BMW-serije 7 in priključni hibrid BMW i8), prilagojeno pa so vgradili v konceptni motocikel K 1600 GTL. Laserski žaromet proizvaja posebej svetle luči s čisto belo svetlobo, s snopom žarkov pa seže do 600 metrov daleč, kar je dvakrat več od običajnega žarometa. Pri BMW-ju laserskih žarometov zaradi previsoke proizvodne cene še ne bodo ponudili na serijskih modelih, vse dokler cena zanje ne bo bolj privlačna za kupce.