Lexus NX se je po Londonu zapeljal na ledenih kolesih in platiščih. Foto: Lexus
Lexus NX se je po Londonu zapeljal na ledenih kolesih in platiščih. Foto: Lexus

Japonski premiumski proizvajalec vozil Lexus je za konec koledarskega leta pripravil presenečenje - kompaktni športni terenec NX so opremili z ledenimi kolesi in platišči in se tudi zapeljali po cesti.
Pri Lexusu so izdelavo ledenih platišč in koles zaupali štirim umetniškim mojstrom, specializiranim za ledene kipe iz podjetja Hamilton Ice Sculptors. Angleži se že 35 let ukvarjajo z izdelavo velikih kipov iz ledu in snežnimi inštalacijami.
Še pred izdelavo so se morali pozanimati, kako bi lahko z ledom nadomestili pnevmatike in jeklena platišča. Z laserskim skenerjem so zajeli izvorna kolesa lexusa NX skupaj s platišči, potem pa z računalnikom izdelali osnovo za ledena kolesa in platišča.
Brez dleta ni šlo
Eden od štirih mojstrov Jack Hackne je pojasnil, da je pri izdelavi kipov vedno pomembna dobra oblika: "Zato so ta platišča odlična. Posvetiti smo se morali tudi najmanjšim podrobnostim. Za izdelavo vsakega kolesa smo potrebovali 36 ur." Hackne je pojasnil, da so morali veliko dela opraviti tudi ročno, z dleti in drugimi pripomočki, zadostno nosilnost pa so zagotovili s posebnimi akrilnimi vstavki.
Ledena kolesa so namestili na lexusa NX, ki se je zapeljal po Londonu. Preden so namestili kolesa, so vozilo za pet dni zamrznili na minus 30 stopinjah Celzija. Motor je vžgal "v prvo," so pojasnili pri Lexusu, nato pa je vozilo iz ledene garaže nadzorovano zapeljalo po zaledeneli cesti.
V kristalno čista kolesa so za dodatno atraktivnost dodali diode LED.