Mazda MX-5 RF bo imela tudi sistem za samodejno zaviranje v sili, nove so tudi barve zunanjosti, ki se na karoserijo nanašajo s posebnim postopkom lakiranja. Foto: Mazda
Mazda MX-5 RF bo imela tudi sistem za samodejno zaviranje v sili, nove so tudi barve zunanjosti, ki se na karoserijo nanašajo s posebnim postopkom lakiranja. Foto: Mazda

Mazda je novi generaciji kultnega roadsterja MX-5 z mehko zložljivo streho dodala novo različico MX-5 RF (retractable fastback) s trdo zložljivo streho.
Mazda se je na avtomobilskem salonu v New Yorku veselila dvakrat. Žirija 73 novinarjev z vsega sveta je novo generacijo mazde MX-5 razglasila za svetovni avto leta 2016, drugič pa ob premiernem razkritju MX-5 RF, ki bo namenjena tistim, ki imajo raje trdo kot mehko zložljivo streho. Že pri predhodnici je bilo povpraševanje po modelu s trdo zložljivo streho povsem enakovredno različici z mehko zložljivo streho.
Poseben sistem zlaganja strehe
Z modelom MX-5 RF so se pri Mazdi odmaknili od tradicionalnega razmišljanja in naredili nekaj popolnoma novega. Uporabili so t. i. fastback slog, z gladko strešno linijo, ki se postopno spušča proti zadnjemu delu. Dizajnerji so ustvarili edinstven zadnji del kabine in zadnje steklo, ki se lahko spusti ločeno, s čimer je kabina bolj zračna, občutek pa tudi z dvignjeno streho kabrioletovski. Sistem je zelo podoben tistemu pri zadnji Porschejevi 911 targi.

Streha je pomična na elektriko. Odpira in zapira se s pritiskom na stikalo do hitrosti 10 km/h. Celoten proces zlaganja ali postavljanja traja 12 sekund, pri čemer se dvigne ves zadnji del. Prostornina prtljažnika pri tem ostaja nespremenjena (130 litrov).
V Evropi bo MX-5 RF na voljo z dvema bencinskima motorjema, skyactiv-G 1.5 in 2.0, ki bosta kombinirana s šeststopenjskim ročnim skyactiv-MT, ekskluzivno za MX-5 RF je na voljo tudi šeststopenjski samodejni menjalnik.
Cene bodo pri Mazdi sporočili pozneje.