Mazda obljublja izjemno učinkovite bencinske motorje z oznako skyactiv-3. Foto: Mazda
Mazda obljublja izjemno učinkovite bencinske motorje z oznako skyactiv-3. Foto: Mazda

bil lahko ob upoštevanju celotnega postopka proizvodnje in dobave energije tako čist kot električni.

Kot poroča Avtomotive News, je o novi generaciji bencinskih motorjev na tehnični konferenci v Tokiu spregovoril šef Mazdinega oddelka za pogonske sklope Mitsuo Hitomi, ki je povedal tudi, da bodo novi motorji nosili oznako skyactiv-3
. To pomeni, da Mazda razvija novo generacijo bencinskih motorjev z velikim kompresijskim razmerjem z oznako skyactiv. Prva generacija z oznako skyactiv–G je prišla na trg leta 2011, druga generacija skyactiv-X pa bo prispela marca 2019.

Za tem se bodo pri japonski znamki posvetili izboljšanju toplotne učinkovitosti z zmanjševanjem količine izgubljene energije ob segrevanju zaradi trenja ter povečevanjem tiste za pogon koles.

Kot električni
Hitomi je dejal, da bi lahko s povečanjem toplotne učinkovitosti za 27 odstotkov (le-ta bi bila tako 56-odstotna) njihov bencinski motor dosegal izpuste na ravni električnih motorjev. Z zmanjšanjem izpustov ogljikovega dioksida za 25 odstotkov bi bila tudi poraba bencinskega motorja primerljiva z električno gnanimi avtomobili.

Po Mazdinih izračunih so nekateri električni avtomobili ob upoštevanju celotnega energetskega procesa bolj umazani od tistih z najučinkovitejšimi bencinskimi motorji.

Hitomi ob tem ni razkril časovnice razvoja motorjev skyactiv-3, povedal pa je, da bi lahko pozitivno vplivali na obstanek motorjev z notranjim zgorevanjem.