Outlander PHEV je tlakoval pot v Evropo novim Mitsubishijevim priključnim hibridom. Foto: Mitsubishi
Outlander PHEV je tlakoval pot v Evropo novim Mitsubishijevim priključnim hibridom. Foto: Mitsubishi

Mitsubishi s priključnim hibridom outlander v Evropi piše uspešno zgodbo. Kmalu se mu bosta pridružila še dva nova modela.
Predsednik Mitsubishi Motorsa Osamu Masuko napoveduje dva nova priključna hibrida, ki bosta v prihodnjih letih naprodaj v Evropi. To sta kompaktni mestni križanec ASX in športni terenec pajero.
Outlander povod za optimizem
Masuko o novih načrtih pojasnjuje: "Priključni hibridi so bili v Evropi sprejeti zelo dobro. Nova generacija modela ASX prihaja v proizvodnjo leta 2016, leta 2017 pa bomo v Evropi začeli prodajati še priključni hibrid. Novi pajero prihaja kot priključni hibrid leta 2018."
ASX je po statistiki Jato Dynamics Mitsubishijev najbolje prodajan produkt v Evropi. Na drugem mestu sledi model outlander. Masuko podrobnosti o pogonu prihodnjih priključnih hibridov modelov ASX-a in pajera ni želel izdati. Outlander poganja kombinacija dvolitrskega bencinskega štirivaljnega agregata in električnega motorja s skupno 149 kilovati moči.
S priključnimi hibridi do nižje porabe in emisij
Avtomobilski proizvajalci se vse bolj usmerjajo k proizvodnji priključnih hibridov, predvsem zaradi zagotavljanja strogih standardov glede izpustov škodljivih emisij v ozračje. Priključni hibridi so ponavadi kombinacija bencinskega in električnega motorja in v primerjavi s klasičnimi hibridi zagotavljajo večji doseg zgolj na električni pogon.
Prihodnje leto se bodo na trgu outlanderju, toyoti priusu in volvu V60 priključili drugi priključni hibridi. Tudi Volkswagnov passat GTE, ki bo po tovarniških podatkih imel povprečno porabo 2,0 litra na 100 kilometrov, emisije pa "pod" 45 grami CO2 na kilometer. Zgolj na elektriko lahko passat prevozi do 50 kilometrov, skupna avtonomija s 50-litrskim bencinskim rezervoarjem in baterijami pa je "preko" 1000 kilometrov.