Zimske razmere na cestah zahtevajo drugačne pnevmatike kot v preostalih letnih časih. Foto: Newspress
Zimske razmere na cestah zahtevajo drugačne pnevmatike kot v preostalih letnih časih. Foto: Newspress
Zimske razmere na cesti
Dobra zimska pnevmatika mora imeti uravnotežene lastnosti, saj se mora spoprijeti z večjimi nihanji temperature in različnimi podlagami. Foto: Newspress

Od 31 preizkušenih modelov pnevmatik dveh velikostnih razredov je bilo na mednarodnem testu, pri katerem sodeluje tudi Zveza potrošnikov Slovenije, 25 takih, ki jih je mogoče kupiti na slovenskem trgu. Med 15 pnevmatikami velikosti 165/70 R14, ki so namenjene predvsem avtomobilom nižjega razreda, so le tri (Michelin, Continental in Pirelli) zaradi uravnoteženosti pri vseh preverjanih kriterijih dobile dobro oceno. Pri pnevmatikah velikosti 205/55 R16, ki so primerne predvsem za avtomobile nižjega srednjega razreda, pa si je od 16 preizkušenih dobro oceno na testu prislužilo pet modelov (Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop in Nokian).

Velike razlike med najslabšimi in najboljšimi
Da ni vsaka zimska pnevmatika dobra, dokazujejo konkretni podatki o rezultatih preizkusa, saj je na primer razlika pri zaviranju na mokrem asfaltu med najslabšo in najboljšo pnevmatiko 11 metrov, na betonu pa 13,2 metra. Podobno velike razlike pa so tudi pri pojavu akvaplaninga, saj je najslabša splavala pri hitrosti 73 kilometrov na uro, najboljša pa šele pri hitrosti 96 kilometrov na uro.

Zveza potrošnikov znova poudarja tudi tisto, kar so opozarjali že proizvajalci pnevmatik, da evropska uvedba nalepk, ki jasno označujejo tri merila - kotalni upor, zunanji hrup in učinkovitost na mokri cesti -, izpostavlja energetsko učinkovitost in varovanje okolja, varnosti pa ne dovolj, saj zadnjo določa precej več meril kot zgolj obnašanje na mokri podlagi.

Pred nakupom zberite čim več informacij
Varuhi potrošnikov kupcem zato svetujejo, da se pred nakupom novih zimskih pnevmatik temeljiteje pozanimajo o njihovih lastnostih, spremljajo neodvisne preizkuse in se pred nakupom pozanimajo o cenah pri različnih ponudnikih, saj so lahko cenovno neugodne tudi nekatere bolj oglaševane "akcije", ki izpostavljajo visoke popuste na previsoke izhodiščne cene.

Pretirano varčevanje pri pnevmatikah na račun varnosti seveda ni priporočljivo, je pa smiselno privarčevati kakšen evro z izbiro ugodne prodajne ponudbe kakovostnih izdelkov in storitvami menjave, montaže ali shranjevanja. Zveza potrošnikov Slovenije je tako zbrala nekaj cen omenjenih storitev različnih ponudnikov in ugotovila, da je mogoče pri preobuvanju vozila privarčevati kar nekaj evrov. Razpon cen menjave pnevmatik 165/70 R14 na navadnih platiščih namreč sega od 20 do 40 evrov, pri pnevmatikah 205/55 R16 na litih platiščih pa od 24 do 48 evrov. Shranjevanja pnevmatik zunaj sezone ne ponujajo vsi, cene pri ponudnikih pa segajo od dveh evrov na mesec do 20 na sezono.