Nissan v Evropi ne bo ponudil sestrskega modela renaulta kwida. Foto: Renault
Nissan v Evropi ne bo ponudil sestrskega modela renaulta kwida. Foto: Renault

Pri Nissanu nimajo nikakršnih načrtov, da bi v Evropi ponudili vozilo, ki bi temeljilo na modelu kwid, ki ga njihov partner Renault ponuja na indijskem trgu.
Nissan, ki je v Evropi glavni Toyotin tekmec za naziv najbolje prodajane japonske znamke avtomobilov, se ne bo odločil in v Evropi ponudil modela iz segmenta minivozil, ki je v Evropi v porastu. Nissanov visoki predstavnik za Evropo Trevor Mann pravi, da v Evropi s takim avtomobilom ne morejo biti dobičkonosni.
"Če pogledate prodajo A-(mini)razreda in pričakujete dobiček pri najmanjših vozilih, mislim, da kaj takega ni mogoče," je za Automotive News Europe dejal Mann.
Različni proizvajalci, podobna vozila
Mann je dodal, da bi vozilo, če bi se zanj odločili in ga začeli prodajati v Evropi, verjetno proizvajali v Indiji. Renault je model kwid v Indiji začel prodajati pretekli mesec. Mali avtomobil A-razreda z 0,8-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem s 40 kilovatov moči stane 3.480 evrov, a brez klime, servovolana, zračnih blazin in avtoradia, ki so na voljo v bolje opremljeni in 1.400 evrov dražji različici kwida.
Nissanov predstavnik za stike z mediji je dejal, da vozilo ni bilo razvito na način, da bi ga lahko prodajali v Evropi.
Prodaja vozil v minirazredu v Evropi je v prvi polovici leta zrasla za 7,4 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. Po podatkih JATO Dynamics so v Evropi v prvih šestih mesecih prodali 632.010 vozil.
Evropski in japonski proizvajalci vozila vstopnega segmenta proizvajajo v sodelovanju z drugimi znamkami, da bi privarčevali denar. Tako so VW up!, škoda citigo in seat mii, praktično enaka vozila, enako velja za trojček toyota aygo, citroën C1 in peugeot 108. Ford model ka izdeluje na isti platformi kot fiat modela 500 in pando. Ka bo v prihodnje samostojen model, proizvajali pa ga bodo v Indiji.
Nissanov najmanjši model v Evropi je micra, ki pa jo bo že prihodnje leto zamenjal nov model, izdelan na novi CMF-B platformi skupine Renault-Nissan.