Konceptni up GTI bo v serijski obliki v prodajne salone prispel  v začetku prihodnjega leta. Foto: Volkswagen
Konceptni up GTI bo v serijski obliki v prodajne salone prispel v začetku prihodnjega leta. Foto: Volkswagen

Oznaka GTI je z golfom v 4 desetletjih dobesedno zaslovela. Spremljala je vse generacije tega modela, in čeprav je s tretjo in četrto generacijo izgubila nekaj značaja, se je najnovejšimi modeli vrnila v velikem slogu. Zdaj jo je Volkswagen namenil tudi malčku up!, ki se bo ob Vrbskem jezeru predstavil kot koncept in bo prispel v prodajne salone na začetku prihodnjega leta.

Odlikujejo ga značilni estetski elementi, ki jih poznamo že od prvega golfa GTI iz leta 1976, med drugim tudi športni sedeži s karirastim vzorcem.

S turbobencinarjem v 8,8 sekunde do stotice

Glavne lastnosti modelov GTI so zmogljiv motor, majhna masa, odlična vodljivost in poudarjen užitek v vožnji, kar upu zagotavljata turbobencinski TSI s 85 kilovati (115 KM) ter masa, ki znaša le 997 kilogramov. Ta kombinacija zagotavlja pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 8,8 sekunde ter končno hitrost 197 kilometrov na uro.

Zunanjost najmanjšega GTI-ja bodo označevale rdeča, bela, temno siva, črna ali čisto nova modra karoserijska barva costa azul v kombinaciji z značilno redečo črto na maski, črtami na bokih ter ogledali v bleščeče črni barvi. Športni videz zaokrožujejo 17-palčna platišča iz lahke litine, za 15 milimetrov nižje podvozje, poudarjeni pragovi ter velik strešni spojler, ki prispeva tudi k boljši stabilnosti.

V notranjosti bomo poleg omenjenih sedežev s karirastim vzorcem našli tudi v usnje odet športen volan in prestavno ročico GTI.